Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Lipavský vyzval na zriadenie tribunálu pre ruské zločiny

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský. Foto: TASR - Dano Veselský

Lipavský pripomenul, že už viac ako 40 štátov vrátane Česka sa v súvislosti s dianím na Ukrajine obrátilo na Medzinárodný trestný súd.

New York 22. septembra (TASR) - Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský na štvrtkovom zasadnutí Bezpečnostnej rady (BR) OSN v New Yorku vyzval na zriadenie medzinárodného tribunálu, ktorý by stíhal zločiny spáchané Ruskom na Ukrajine. Informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Sme otrasení zverstvami, ktoré ruské jednotky spáchali v Mariupole, Buči, Irpini, Iziume a inde," povedal český minister. Všetky zločiny vrátane deportácií detí či sexuálne motivované zločiny musia byť prešetrené a páchatelia musia čeliť zodpovednosti, vyzval minister.

Lipavský pripomenul, že už viac ako 40 štátov vrátane Česka sa v súvislosti s dianím na Ukrajine obrátilo na Medzinárodný trestný súd. Vyšetrovanie niektorých trestných činov súvisiacich s vojnou začali aj české orgány.

Šéf českej diplomacie v tejto spojitosti hovoril aj o napadnutí Československa vojskami Varšavskej zmluvy v roku 1968. "Potlačenie takzvanej Pražskej jari, násilný zásah do pokojného života iného štátu, urobil z mojej krajiny okupovanú kolóniu," povedal Lipavský.

Ruskú agresiu voči Ukrajine označil za pravdepodobne najnebezpečnejšiu výzvu pre svetový mier za posledné desaťročia. Dodal, že dnes Rusko útočí na Ukrajinu a zajtra už môže byť iná krajina.

"Je potrebné nadobro odmietnuť agresívnu koloniálnu politiku Ruska a jeho imperiálne chúťky," uviedol šéf českej diplomacie. Ukrajina podľa neho statočne bojuje za svet, v ktorom platia pravidlá chrániace mier.

Členovia BR nesú podľa jeho slov zodpovednosť za mier a dodržiavanie medzinárodného práva vo svete. "Prosím, konajte," vyzval členov vrcholného orgánu OSN český minister zahraničných vecí.

Jan Lipavský bol prvým Čechom, ktorý vystúpil v BR OSN od roku 1994.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)