Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

List strany Smer-SD sa dostal k eurokomisárke Jourovej

Věra Jourová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Opozičná strana Smer-SD informovala, že sa obrátila na Európsku komisiu (EK) so žiadosťou, aby začala konať voči slovenskej vláde pre porušovanie ľudských práv a narúšanie právneho štátu.

Brusel 20. septembra (TASR) - List adresovaný stranou Smer-SD so žiadosťou, aby Európska komisia (EK) začala konať voči slovenskej vláde pre porušovanie ľudských práv a narúšanie právneho štátu, sa dostal k podpredsedníčke EK pre hodnoty a transparentnosť Věre Jourovej prostredníctvom Zastúpenia Európskej komisie v SR.

Podľa informácií TASR exekutíva EÚ na augustový list zaslala odpoveď Zastúpeniu Európskej komisie v SR a aj predsedovi Smer-SD Robertovi Ficovi.

Európska komisia sa všeobecne nezaoberá "živými" kauzami v členských krajinách EÚ, svoje zistenia a upozornenia z oblasti ľudských práv a právneho štátu predkladá v súhrnnej každoročnej správe o stave právneho štátu, ktorú vydáva pre všetky členské krajiny.

Ako pre TASR uviedla vedúca tlačového tímu Zastúpenia Európskej komisie (ZEK) na Slovensku Ingrid Ludviková, ZEK s poslancom Ficom v minulosti komunikovalo.

"Dianie na Slovensku podrobne sledujeme a informujeme o ňom relevantné servisy Európskej komisie v Bruseli. Do vnútorných a trestnoprávnych záležitostí členských krajín však nemáme kompetencie zasahovať," uviedla Ludviková.
Na archívnej snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico (uprostred) v Bratislave v piatok 28. mája 2021.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Opozičná strana Smer-SD v pondelok informovala, že sa obrátila na Európsku komisiu (EK) so žiadosťou, aby začala konať voči slovenskej vláde pre porušovanie ľudských práv a narúšanie právneho štátu. Oznámil to Fico na tlačovej konferencii, na ktorú nepozval slovenské, iba české médiá. Situáciu na Slovensku označil za memento toho, čo sa môže stať, keď sa k moci dostanú "nevzdelaní, neskúsení ľudia, často s pochybnou minulosťou".

"Očakávame, že Európska komisia sa bude neudržateľnou situáciou na Slovensku zaoberať. Vychádzame z toho, že ak EK zaujíma obyčajný legislatívny proces v Maďarsku alebo v Poľsku, tak ju musia zaujímať prípady zatvárania nevinných ľudí z čisto politických dôvodov. Preto v mene Smeru-SD vyzývam EK, aby začala konať proti vláde SR za to, že rozvracia právny štát a porušuje ľudské práva, čo sú základné hodnoty fungovania EÚ," uviedol Fico.