Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Litomyšl bude hostiť lídrov EÚ, v meste budú stovky policajtov

Na snímke mesto Litomyšl, foto z archívu. Foto: Wikipedia

Mesto Litomyšl nehostí podobnú udalosť po prvýkrát. V roku 1994 sa na tamojšom zámku zišlo sedem stredoeurópskych prezidentov na čele s Václavom Havlom.

Praha 30. júna (TASR) - V českom meste Litomyšl vrcholia prípravy na slávnostnú ceremóniu, ktorou sa začne šesťmesačné predsedníctvo Česka v Rade Európskej únie. Zasadnutie vlády s kolégiom európskych komisárov si vyžiada mnohé bezpečnostné opatrenia, preto budú v meste stovky policajtov, informoval hovorca Policajného prezídia Českej republiky Ondřej Moravčík. TASR informáciu prevzala zo serveru iDNES.cz.

"V Litomyšli budeme mať sústredených približne 200 policajtov. Najexponovanejším a najvyťaženejším útvarom bude ochranná služba, zapojená však bude aj letecká a pyrotechnická služba. V zvýšenom počte bude prítomná aj cudzinecká polícia," povedal Moravčík. Dodal, že pardubická polícia sa zameria predovšetkým na plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky.

Protesty ani demonštrácie neočakávajú, napriek tomu sa bezpečnostné zložky pripravujú aj na takéto situácie. "K dispozícii budú v zálohe sily a prostriedky, ktoré by mohli byť nasadené v prípade, že by došlo k výrazným nepokojom," uviedol policajný hovorca.

Slávnostná ceremónia sa uskutoční na zámku Litomyšl, ktorý aktuálne hostí medzinárodný operný festival Smetanova Litomyšl. Verejnosť bude mať možnosť prichádzajúcich politikov vidieť krátko popoludní, keď ich na Námestí Václava Havla privíta starosta mesta. Ospravedlnilo sa šesť politikov EÚ vrátane šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella.

Mesto Litomyšl nehostí podobnú udalosť po prvýkrát. V roku 1994 sa na tamojšom zámku zišlo sedem stredoeurópskych prezidentov na čele s Václavom Havlom a o rok neskôr toto mesto navštívil španielsky kráľ Juan Carlos s manželkou.