Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Litovskí vojaci majú na hranici s Bieloruskom väčšie právomoci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V súlade s prijatými zmenami smú vojaci, ktorí sú na hliadke s pohraničnou strážou, zastaviť a prehľadávať vozidlá a ľudí.

Vilnius 10. septembra (TASR) - Príslušníci litovskej armády dostali väčšie právomoci počas služby na hraniciach s Bieloruskom. Stalo sa tak v dôsledku prudkého nárastu počtu migrantov prichádzajúcich z Bieloruska na východnú hranicu Litvy.

Agentúra DPA informovala, že litovský parlament schválil v piatok príslušný výnos, ktorý predložil prezident Gitanas Nauséda.

V súlade s prijatými zmenami smú vojaci, ktorí sú na hliadke s pohraničnou strážou, zastaviť a prehľadávať vozidlá a ľudí. Tiež budú môcť používať bližšie nešpecifikované "špeciálne zariadenie".

Vláda vo Vilniuse viní bieloruské úrady, že zámerne nebránia pokusom utečencov o ilegálne prekročenie hranice Bieloruska s Litvou, ktorá je súčasne aj vonkajšou hranicou EÚ.

Do Litvy prišlo tento rok cez hranice s Bieloruskom už viac ako 4000 migrantov pochádzajúcich väčšinou z Iraku. Vlani ich pritom evidovali len 81. Tisíce utečencov na hraniciach zastavili a vrátili späť po tom, ako Vilnius v auguste rozhodol, že im bude aktívne brániť vo vstupe do krajiny. Vysoký nárast počtu nelegálnych migrantov prichádzajúcich z bieloruského pohraničného územia zaznamenali aj Poľsko a Lotyšsko.

Poľsko v reakcii na túto situáciu vyhlásilo prvýkrát od pádu komunizmu v dvoch pohraničných regiónoch 30-dňový výnimočný stav. Ten bude platiť v 183 pohraničných lokalitách a na základe neho v nich budú zakázané všetky turistické exkurzie, kultúrne i hromadné podujatia a demonštrácie. Tento krok má umožniť pohraničníkom, armáde a polícii účinnejšie monitorovať situáciu na hraniciach s Bieloruskom.