Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Litovský minister prirovnal protest farmárov k ruským hybridným útokom

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Landsbergis reagoval na plány poľských poľnohospodárov od piatku celý týždeň blokovať poľsko-litovskú hranicu.

Vilnius 28. februára (TASR) – Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis prirovnal plánovanú blokádu poľsko-litovskej hranice poľskými farmármi k ruskému hybridnému útoku. TASR správu prebrala od agentúry PAP.

Landsbergis reagoval na plány poľských poľnohospodárov od piatku celý týždeň blokovať poľsko-litovskú hranicu. Chcú tak zabrániť, aby ukrajinské obilie prepravované cez Poľsko do Litvy opäť vrátilo do Poľska.

Poľskí farmári blokádami ciest a hraničných priechodov protestujú proti dovozu lacného ukrajinského obilia a iných poľnohospodárskych výrobkov.

"Pripomína to (blokáda) niektoré hybridné operácie, ktoré intenzívne využíva ruská propaganda," vyhlásil v stredu minister Landsbergis. Dodal, že blokáda na asi 100-kilometrovom úseku poľsko-litovskej hranice medzi ruskou enklávou Kaliningrad a Bieloruskom už nepripomína protestné akcie, ale aktivity ohrozujúce národnú bezpečnosť Poľska a Litvy.

"Dúfam, že naši partneri v Poľsku na to zdieľajú náš názor a že urobíme všetko pre to, aby sme zabránili eskalácii," uviedol Landsbergis.