Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Litovský parlament žiada o vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou

Dieťa drží plagát počas protestu pred budovou Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v holandskom meste Haag v stredu 16. marca 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane žiadal západných lídrov o vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou, aby tak zabránili ruským jednotkám v bombardovaní.

Vilnius 17. marca (TASR) - Litovský parlament vo štvrtok jednomyseľne hlasoval za vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. Vo svojom stanovisku žiada OSN, aby okamžite prijala opatrenia na vytvorenie bezletovej zóny a zabránila tak masovým obetiam z radov civilistov. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Parlament ďalej vyzýva parlamenty ostatných štátov, aby pracovali na zriadení humanitárnych koridorov na Ukrajine, zatiaľ čo by sa mala pripravovať technická stránka bezletovej zóny.

Litva, ktorá je členom EÚ aj NATO, je považovaná za jedného z najväčších medzinárodných podporovateľov Ukrajiny. Svoju podporu jej prejavuje rozličným spôsobom – na začiatku marca napríklad hlavné mesto Vilnius premenovalo ulicu, na ktorej sídli ruské veľvyslanectvo, na Ulicu ukrajinských hrdinov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane žiadal západných lídrov o vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou, aby tak zabránili ruským jednotkám v bombardovaní. "Ak neuzavriete náš vzdušný priestor, je len otázkou času, kedy ruské rakety dopadnú na vaše územie, na územie NATO," vyhlásil Zelenskyj vo videu zverejnenom v noci z nedele na pondelok.

Predstavitelia NATO však bezletovú zónu i vlastnú vojenskú intervenciu naďalej odmietajú pre obavy, že by takýto krok mohol prebiehajúci konflikt výrazne zhoršiť.