Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Litovský prezident žiada silnejšiu prítomnosť NATO v Pobaltí

Litovský prezident Gitanas Nauséda odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na summit EÚ v Bruseli vo štvrtok 23. júna 2022. Foto: TASR/AP

Nauséda tiež žiada rozmiestnenie vzdušnej obrany, nie iba doterajší letecký dohľad.

Vilnius 29. júna (TASR) - Litovský prezident Gitanas Nauséda v rozhovore pre agentúru DPA zopakoval svoju výzvu na silnejšiu vojenskú prítomnosť Severoatlantickej aliancie na jej východnom krídle. Podľa najvyššieho litovského predstaviteľa musia lídri na summite NATO v Madride uskutočniť prechod od odstrašovania k predsunutej obrane.

Nauséda uviedol, že doterajšia stratégia NATO pre obranu Baltského mora už v kontexte ruskej invázie na Ukrajinu "nie je životaschopná", a dodal, že pozdĺž východného krídla Aliancie sú potrebné ďalšie pozemné jednotky. Litovský prezident tiež žiada rozmiestnenie vzdušnej obrany, nie iba doterajší letecký dohľad.

Prezident od summitu NATO očakáva, že lídri obrannej aliancie schvália zvýšenie počtu vojakov v mnohonárodných bojových skupinách na východnom krídle.

DPA v stredajšej správe pripomenula, že Nemecko už oznámilo zámer viesť bojovú brigádu NATO v Litve. "To ukazuje, že odhodlanie Nemecka nasadiť viac vojakov tu v Litve je veľmi silné," zdôraznil Nauséda počas exkluzívneho rozhovoru, ktorý sa odohral vo Vilniuse.

Lídri 30 členských štátov Severoatlantickej aliancie sa v týchto dňoch stretávajú v Madride, aby sa v súvislosti s vojnou na Ukrajine dohodli na novej strategickej koncepcii pre Európu. Napríklad Poľsko očakáva, že Rusko bude oficiálne označené ako bezpečnostná hrozba pre Alianciu.