Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Litva a Lotyšsko stavajú na hraniciach s Bieloruskom plot

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vlády vo Vilniuse a Rige obviňujú Bielorusko z toho, že pomáha ilegálnym migrantom z vojnových oblastí dosiahnuť vonkajšie hranice EÚ, čím Minsk prispieva k migračnej kríze.

Vilnius 30. septembra (TASR) - Litva začala stavať 500 kilometrov dlhý plot na svojich hraniciach s Bieloruskom, ktorý má zabrániť vstupu ilegálnych migrantov do Európskej únie cez túto z veľkej časti nezabezpečenú líniu.

V úseku hraníc pri kúpeľnom meste Druskininkai ukladajú kotúče ostnatého drôtu, oznámila v stredu litovská vláda, z ktorej vyhlásenia citovala tlačová agentúra DPA. Prípravné práce prebiehajú aj na ďalších úsekoch.

Po inštalovaní tejto bariéry má byť koncom roka ako druhý odstrašujúci prostriedok postavený približne štyri metre vysoký plot vystužený špirálovým ostnatým drôtom. Dokončenie projektu za 152 miliónov eur je naplánované na rok 2022.

V susednom Lotyšsku sa už taktiež pracuje na výstavbe plotu pozdĺž hraníc s Bieloruskom. Ako dočasné riešenie sa na rôznych častiach uloží viac než 37 kilometrov kotúčov ostnatého drôtu. Podľa miestnych médií sú dosiaľ pokryté necelé dva kilometre.

Vlády vo Vilniuse a Rige obviňujú Bielorusko z toho, že pomáha ilegálnym migrantom z vojnových oblastí dosiahnuť vonkajšie hranice EÚ, čím Minsk prispieva k migračnej kríze.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko koncom mája varoval EÚ, že jeho krajina už nebude brániť migrantom v ceste do Únie. Ide o odplatu za sprísnenie západných sankcií voči Bielorusku, píše DPA.

Litva, Lotyšsko a Poľsko v súčasnosti zápasia s prílivom nelegálnych prisťahovalcov z Blízkeho východu. Všetky tri krajiny preto vyhlásili na svojich hraniciach núdzový stav.