Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Litva dodala Ukrajine pásové obrnené vozidlá typu M113

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predstavitelia litovského silového rezortu uviedli, že od začiatku vojny na Ukrajine Vilnius poskytol Kyjevu vojenskú pomoc v hodnote približne 115 miliónov eur.

Vilnius 19. júna (TASR) - Litovská armáda vo štvrtok oznámila, že Ukrajine úspešne dodala pásové obrnené transportéry typu M113 americkej výroby v hodnote približne 15,5 milióna eur. TASR správu prevzala od agentúry DPA. Presný počet strojov nebol špecifikovaný.

"Litva podporuje územnú celistvosť a nezávislosť Ukrajiny a rôznymi prostriedkami vrátane vojenských, finančných a humanitárnych sa snaží Ukrajine pomôcť v boji proti ruskej agresii," uviedlo ministerstvo obrany.

Predstavitelia litovského silového rezortu uviedli, že od začiatku vojny na Ukrajine Vilnius poskytol Kyjevu vojenskú pomoc v hodnote približne 115 miliónov eur. Medzi skôr odoslanou technikou boli napríklad protilietadlové rakety typu Stinger, desať odmínovacích vozidiel a tiež desať nákladných áut. Litva dodala Ukrajine aj ručné zbrane, granátomety či drony. DPA pripomenula, že Litva je členom Európskej únie aj Severoatlantickej aliancie (NATO).