Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Litva kúpi od USA osem salvových raketometov HIMARS

Americký raketový systém HIMARS. Foto: TASR/AP

Na systémy HIMARS by mala vynaložiť 495 miliónov eur.

Vilnius 10. novembra (TASR) - Litva sa chystá kúpiť od Spojených štátov osem salvových raketometov HIMARS, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

Litva, ktorá susedí s Ruskom a spojencom Kremľa - Bieloruskom, po rozpútaní vojny na Ukrajine zvýšila svoje výdavky na obranu. Na systémy HIMARS by mala vynaložiť 495 miliónov eur.

Podľa ministra obrany Arvydasa Anušauskasa systémy HIMARS, ktoré budú dodané v rokoch 2025 a 2026, zvýšia obranyschopnosť Litvy, ako aj celého priľahlého regiónu, a posilnia jej interoperabilitu so Spojenými štátmi a ďalšími spojencami.

Systémy HIMARS plánujú kúpiť aj pobaltskí susedia Litvy - Lotyšsko a Estónsko.

Okrem "himarsov" si Litva kúpi aj niekoľko rakiet ATACMS s dlhým doletom, ktoré môžu zasiahnuť ciele vo vzdialenosti 300 kilometrov, a rakety kratšieho doletu.

Systémy HIMARS dodané Spojenými štátmi na Ukrajinu sú všeobecne považované za jeden z najúčinnejších nástrojov v arzenáli ukrajinskej armády.

Litva, ktorá je členom EÚ a NATO, vynakladá na obranu viac ako 1,6 miliardy eur alebo 2,52 percenta HDP. AFP pripomenula, že tento baltský štát bude v júli budúceho roka hostiteľom summitu NATO.