Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Litva nepredĺži výnimočný stav na hraniciach s Bieloruskom

Na archívnej snímke zo 4. augusta 2021 migranti stoja za plotom v novopostavenom utečeneckom tábre na vojenskej tréningovej základni, 38 km južne od Vilniusu. Foto: TASR/AP

V čase výnimočného stavu mohli litovskí pohraničníci využívať "duševný nátlak a primeranú fyzickú silu", aby zabránili migrantom prekročiť litovské hranice.

Vilnius 5. januára (TASR) - Litovská vláda v stredu rozhodla o tom, že nepredĺži výnimočný stav na hraniciach s Bieloruskom. Oznámila to litovská premiérka Ingrida Šimonyté, informuje agentúra Reuters.

"Vláda v súčasnosti neplánuje navrhnúť predĺženie výnimočného stavu po 15. januári. Budeme to však musieť možno ešte zvážiť. Záležať to bude na tom, ako sa vyvinie situácia," uviedla Šimonyté.

Výnimočný stav zaviedli v Litve na hraniciach s Bieloruskom vlani 9. novembra po tom, ako stovky migrantov založili tábor na poľsko-bieloruských hraniciach. V čase výnimočného stavu mohli litovskí pohraničníci využívať "duševný nátlak a primeranú fyzickú silu", aby zabránili migrantom prekročiť litovské hranice.

Tisíce migrantov sa vlani pokúsili prekročiť z Bieloruska hranice Litvy, Poľska a Lotyšska, aby sa tak dostali do Európskej únie. Avšak podľa litovských úradov v posledných dňoch v litovsko-bieloruskom pohraničí neevidovali žiaden pokus o prekročenie hraníc.

Členské štáty EÚ obviňujú Bielorusko z toho, že podnecuje nelegálnu migráciu z krajín Blízkeho východu, Afganistanu a Afriky do Európskej únie, aby sa tak bieloruský režim pomstil za sankcie, ktoré Západ uvalil na Minsk v súvislosti s porušovaním ľudských práv.