Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Litva opravila prvé nemecké tanky Leopard 2 poškodené na Ukrajine

Na archívnej snímke tank Leopard 2A6 počas Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO pôsobiacej na Slovensku 26. júna 2023 v Lešti v okrese Zvolen. Foto: TASR - Ján Krošlák

Opravené tanky sa po dokončení testovania v januári vrátia na Ukrajinu.

Vilnius 16. decembra (TASR) - Prvé tanky Leopard 2 dodané na Ukrajinu a poškodené v boji proti Rusku sú už v Litve opravené a čoskoro sa vrátia na bojisko. TASR informuje podľa sobotnej správy DPA.

"Litva dôsledne podporuje boj Ukrajiny za nezávislosť a nielen posiela vojenskú pomoc, ale pomáha aj s opravou tankov Leopard," povedal v piatok litovský minister obrany Arvydas Anušauskas.

V bojoch poškodené tanky Leopard 2 boli opravené v stredisku údržby bojových vozidiel Litva Services (LDS). Spoločný podnik v lete založili nemecké zbrojovky Krauss-Maffei Wegmann (KMW) a Rheinmetall. Opravené tanky sa po dokončení testovania v januári vrátia na Ukrajinu.

Opravy tankov poškodených počas bojových akcií sa začali v októbri. "Máme všetky druhy škôd od priamych zásahov, mín, útokov dronov a tiež škody spôsobené vodou," povedal Sebastian Dietz z LDS. V niektorých prípadoch opravovali aj bojové poškodenie tela tanku a jeho veže, s ktorými doteraz nemali praktické skúsenosti.

Informácie o počte opravovaných tankov však ani Anušauskas, ani Dietz nechceli zverejniť.

Nemecko v marci po dlhom váhaní poskytlo Ukrajine tanky Leopard 2A6 a dodávky prisľúbili aj ďalší európski partneri. Stredisko údržby v Litve sa doteraz zameriavalo na samohybné húfnice, teraz opravuje aj varianty 2A5 a 2A6 tanku Leopard. Variant 2A4 sa opravuje v tankovej dielni v Poľsku.