Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Litva otvorí na hraniciach s Bieloruskom nový tábor pre migrantov

Migranti pózujú v novopostavenom utečeneckom tábore v litovskom meste Pabrade, ktoré sa nachádza 40 km severovýchodne od metropoly Vilnius v sobotu 3. júla 2021. Foto: TASR/AP

Krajina tvrdí, že Minsk využíva migrantov, aby vyvinul tlak na EÚ.

Vilnius 12. júla (TASR) - Litva v pondelok oznámila, že otvorí nový tábor pre nelegálnych migrantov prichádzajúcich zo susedného Bieloruska. Ako informovala agentúra Reuters, stalo sa tak v čase, keď Vilnius viní Minsk z úmyselného dovážania utečencov z iných krajín na hranice s Litvou.

"Tento týždeň otvoríme tábor v Dieveniškés s kapacitou 500 osôb," povedala litovská ministerka vnútra Agné Bilotaité po zasadnutí vlády týkajúcom sa krízy na hraniciach s Bieloruskom.

Hovorkyňa rezortu vnútra Lina Laurinaityté pre Reuters spresnila, že tábor sa bude nachádzať pri budove niekdajšej školy a neskôr ho rozšíria postavením stanov či iných foriem prechodného bývania. Odľahlá poloha vo výbežku krajiny, z troch strán obklopená územím Bieloruska, zaistí podľa hovorkyne bezpečnosť obyvateľov tábora.

Hlavné zadržiavacie stredisko pre migrantov v meste Pabradé je momentálne plné a migranti preto obývajú lokality rozptýlené v okolí hraníc.

Migranti pózujú v novopostavenom utečeneckom tábore v litovskom meste Pabrade, ktoré sa nachádza 40 km severovýchodne od metropoly Vilnius v sobotu 3. júla 2021.
Foto: TASR/AP


Tento rok prekročilo nelegálne litovské hranice z Bieloruska približne 1676 migrantov vrátane 1057 v priebehu júla, uvádza litovská pohraničná stráž. Zhruba polovicu z nich tvoria irackí občania. Jedna z migrantiek zo Somálska pre Reuters uviedla, že za tranzit z Bieloruska do Litvy od nich žiadali zaplatiť 7000 dolárov (5906 eur). Sťažovala sa tiež na zlé hygienické podmienky v litovskom preplnenom tábore.

Litva tvrdí, že Minsk využíva migrantov, aby vyvinul tlak na EÚ. Má ísť o odvetu za sériu sankcií, ktoré EÚ zaviedla voči Bielorusku od sporných prezidentských volieb z augusta 2020. "Keďže sú utečenci využívaní ako politická zbraň... budem hovoriť s mojimi kolegami s cieľom nájsť spoločnú stratégiu Európskej únie," povedal litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis pri príchode do Bruselu, kde sa koná stretnutie šéfov diplomacie krajín EÚ.

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Litva spustila minulý piatok na hraniciach s Bieloruskom výstavbu bariéry zabraňujúcej vstupu migrantom na svoje územie. Vilnius viní Minsk z toho, že aktívne podporuje príchod nelegálnych migrantov.

"Musíme byť veľmi prísni voči režimom, ktoré používajú takéto druhy zbraní," povedal Landsbergis a vyzval na piaty balík sankcií.

Litovská konzervatívna politička a členka Európskeho parlamentu Rasa Juknevičiené na zasadnutí predstaviteľov EÚ a Litvy uviedla, že Bielorusko a Rusko sa s pomocou Iránu podieľajú na nelegálnom pašovaní ľudí, ktorých letecky prevážajú na hranice s Litvou. Žiadne dôkazy o tom však nepredložila. Minsk i Moskva takéto obvinenia odmietajú.