Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Litva označila Vagnerovu skupinu za teroristickú organizáciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vagnerova skupina v roku 2014 pomáhala Rusku pri obsadení a anexii ukrajinského polostrova Krym a v roku 2015 sa zúčastnil na vojenských operáciách na východe Ukrajiny.

Vilnius 14. marca (TASR) - Litovský parlament v utorok jednomyseľne označil ruskú súkromnú vojenskú spoločnosť, známu ako Vagnerova skupina, za teroristickú organizáciu, informuje litovský spravodajský web LRT a agentúra DPA.

Vagnerovci, ktorí bojujú na fronte na východe Ukrajiny, sú hrozbou pre štátnu a verejnú bezpečnosť, uvádza sa v deklarácii, ktorú prijalo 117 poslancov parlamentu tejto pobaltskej krajiny, ktorá je členom Európskej únie (EÚ) i Severoatlantickej aliancie (NATO).

Vagnerova skupina je podľa litovského zákonodarného zboru zodpovedná za pokračujúce zabíjanie a mučenie civilistov na Ukrajine, ako aj za útoky na domy a ďalšie civilné objekty.

V texte deklarácie žiada parlament - Seimas - vo Vilniuse aj ďalšie krajiny, napríklad Lotyšsko, aby postupovali rovnako.

Označenie zoskupenia, ktorému šéfuje Kremľu blízky Jevgenij Prigožin, za teroristickú organizáciu, má predovšetkým symbolický význam, píše DPA. Litva už predtým označila útočnú vojnu, ktorú Rusko vedie na Ukrajine, za genocídu a Rusko za "štát, ktorý podporuje a vykonáva terorizmus".

V závere prijatej deklarácie je Vagnerova skupina označená za "tieňový nástroj ruskej moci", ktorý od Moskvy dostáva vojenskú výzbroj, využíva ruské vojenské štruktúry a dostáva výcvik od vojenskej tajnej služby GRU.

Žoldnieri tejto skupiny sa od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine podieľajú na vojenských operáciách a "systematicky sa dopúšťajú ťažkých zločinov agresie", ktoré sa rovnajú terorizmu, uvádza sa v deklarácii.

Vagnerova skupina v roku 2014 pomáhala Rusku pri obsadení a anexii ukrajinského polostrova Krym a v roku 2015 sa zúčastnil na vojenských operáciách na východe Ukrajiny. V závere deklarácie litovského parlamentu sa spomína aj podiel tejto žoldnierskej skupiny na kriminálnej činnosti v Stredoafrickej republike, Sudáne a Mali.

Litovský spravodajský web LRT pripomína, že vagnerovci sa v súčasnosti pokúšajú obsadiť východoukrajinské mesto Bachmut, o ktoré už vyše sedem mesiacov prebiehajú ťažké boje.