Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Parlament v Litve schválil zákon obmedzujúci práva migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nová právna norma zakazuje prepustenie migrantov zo zadržiavacích zariadení po dobu šiestich mesiacov od ich príchodu do Litvy.

Riga 13. júla (TASR) - Litovský parlament schválil v utorok zákon, ktorý umožňuje hromadné zadržiavanie migrantov a obmedzuje im právo odvolať sa proti zamietnutej žiadosti o azyl.

Ako približuje agentúra Reuters, nová právna norma zakazuje prepustenie migrantov zo zadržiavacích zariadení po dobu šiestich mesiacov od ich príchodu do Litvy. Odmietnutých žiadateľov o azyl, ktorí sa proti rozhodnutiu odvolajú, môžu litovské úrady deportovať, kým súd nerozhodne o odvolaní. Za návrh hlasovalo 84 poslancov, jeden bol proti a 58 sa zdržalo hlasovania, píše agentúra AP.

Cieľom zákona je "poslať správu Iračanom a ďalším, že toto nie je vhodná cesta, podmienky tu nebudú dobré," priblížila litovská ministerka vnútra Agné Bilotaité.

Dodala, že títo migranti "nie sú skutočnými žiadateľmi o azyl", ale skôr "nástrojom" bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka proti Litve.

Návrh vyvolal pobúrenie litovského Červeného kríža a tiež Červeného polmesiaca a iných mimovládnych organizácií, podľa ktorých porušuje medzinárodné záväzky Litvy, ako aj ľudské práva migrantov.

Litovský prezident Gitanas Nauseda v pondelok telefonoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou o situácii na hraniciach medzi Litvou a Bieloruskom, informovala prezidentská kancelária vo Vilniuse.

Nauseda tlmočil Merkelovej, že Litva eviduje 19-násobný nárast počtu osôb nelegálne prekračujúcich hranice z Bieloruska oproti roku 2020 a že ochrana východnej hranice Európskej únie musí byť posilnená.

Litovský prezident ďalej nemeckú kancelárku informoval, že jeho krajina už požiadala o pomoc Európsku agentúru pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) aj Európsky podporný úrad pre azyl (EASO).

Ako pripomína DPA, Lukašenko koncom mája povedal, že jeho krajina už nebude migrantom brániť v prekračovaní západnej hranice smerom do EÚ. Vyhlásil to po uvalení sankcií EÚ v dôsledku májového presmerovania dopravného lietadla do Minska, kde zadržali bieloruského disidenta nachádzajúceho sa na jeho palube.

Litovská vláda vyhlásila začiatkom júla núdzový stav pre stúpajúci počet migrantov z Bieloruska, s ktorým má 679 kilometrov dlhú hranicu. Litovské bezpečnostné zložky na hraniciach zadržali už 1700 osôb - 56 z nich za ostatných 24 hodín, uviedla v utorok pohraničná stráž. Väčšina z nich už požiadala o azyl v Litve.

Utečenci prichádzajú prevažne z krajín Blízkeho východu a Afriky. Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis v tejto súvislosti vycestoval v utorok na pracovnú návštevu do Turecka a Iraku. Predmetom jeho rokovaní v Ankare a Bagdade bude prerušenie toku migrantov a ich repatriácia, priblížila agentúra BNS.