Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Litva, Poľsko a Lotyšsko ponúkajú Minsku pomoc pri riešení krízy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Situáciou v Bielorusku sa v piatok v rámci videokonferencie budú zaoberať ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ.

Vilnius 12. augusta (TASR) – Litva, Poľsko a Lotyšsko sú pripravené zohrať rolu sprostredkovateľa medzi bieloruskou vládou a opozíciou po tom, čo v nedeľné prezidentské voľby vyvolali v krajine krvavé pouličné protesty. Podľa agentúry Reuters o tom v stredu informoval litovský prezident Gitanas Nauséda.

Nauséda však zdôraznil, že bieloruské úrady najprv musia zastaviť násilie proti protestujúcim, prepustiť zadržaných demonštrantov a s predstaviteľmi občianskej spoločnosti vytvoriť národnú radu, ktorá by sa snažila nájsť východisko zo súčasnej krízy.

„Ak bude naša iniciatíva odmietnutá, na stole, samozrejme, zostávajú ďalšie nástroje – a to sú sankcie, buď na európskej úrovni, alebo na vnútroštátnej úrovni," povedal Nauséda novinárom vo Vilniuse.

Litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius v stredu uviedol, že Litva žiada prepustenie všetkých zadržiavaných osôb vrátane bývalého bankára Viktara Babaryku a opozičného blogera Siarheja Cichanovského.

Babaryka je väzobne vyšetrovaný pre podozrenie z rozsiahlej korupcie. Jeho vyšetrovanie a stíhanie sa začalo krátko po tom, ako oznámil svoj úmysel kandidovať v prezidentských voľbách. Pod zámienkou, že jeho štáb nepredložil dostatok podpisov od podporovateľov, ho potom Ústredná volebná komisia ako kandidáta nezaregistrovala.

Cichanovskij je manžel Sviatlany Cichanovskej, ktorá bola najvýraznejšou spomedzi súperov úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka. ÚVK po voľbách informovala, že kým Lukašenka volilo 80 percent voličov, Cichanovská získala podporu 10 percent.

Krátko po voľbách Cichanovská odcestovala z Bieloruska. Z jedného z jej vyhlásení zverejneného po voľbách vyplýva, že tak urobila kvôli svojim deťom. Momentálne je aj s nimi v Litve.

Linkevičius predtým informoval, že Vilnius, Tallinn, Riga a Varšava spolu hovorili o potrebe silnej európskej reakcie na brutalitu bezpečnostných zložiek pri potláčaní protestov v Bielorusku. Výsledky prezidentských volieb v Bielorusku sú podľa šéfa litovskej diplomacie pochybné a ťažko ich uznať.

Situáciou v Bielorusku sa v piatok v rámci videokonferencie budú zaoberať ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ.

V stredu ju v telefonickom rozhovore posudzovali prezidenti Francúzska a Ruska, Emmanuel Macron a Vladimir Putin, informovala RIA Novosti.