Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Litva pošle Ukrajine dron Bayraktar, vyzbierali sa naň jej občania

Na snímke dron Bayraktar, ktorý vyrába spoločnosť Baykar, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Obyvatelia Litvy vyzbierali za tri dni približne 5,9 milióna eur na nákup Bayraktaru pre Ukrajinu.

Vilnius 6. júla (TASR) - Litva v stredu predstavila turecký dron Bayraktar, na ktorého kúpu sa vyzbierali jej obyvatelia. Bezpilotné lietadlo plánuje ihneď poslať na Ukrajinu, aby pomohlo v boji proti ruskej invázii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Táto zbraň... bude okamžite doručená Ukrajine," vyhlásil litovský minister obrany Arvydas Anušauskas pred novinármi na vojenskej základni Šiauliai na severe krajiny.

Obyvatelia Litvy vyzbierali za tri dni približne 5,9 milióna eur na nákup Bayraktaru pre Ukrajinu. Výrobca, turecká firma Baykar následne oznámila, že stroj Vilniusu poskytne zdarma. Peniaze zo zbierky tak boli použité na jeho vyzbrojenie a na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu.

Bayraktar spolu s muníciu dorazil do Litvy v pondelok. Litovčania ho pomenovali Vanagas (Jastrab), uvádza televízia CNN.

Andrius Tapinas - zakladateľ televíznej stanice Laisvés TV, ktorá verejnú zbierku organizovala - uviedol, že Litva ukázala, čo aj malý zjednotený národ dokáže.

Ukrajinský veľvyslanec vo Vilniuse Petro Bešta ocenil Litvu za túto "jedinečnú" iniciatívu. "Len kreatívne riešenia nám môžu pomôcť vyhrať túto vojnu rozpútanú proti celému ľudstvu a zaistiť tak bezpečnosť v týchto turbulentných časoch," uviedol Bešta.

Ukrajina zapojila Bayraktar ako účinnú zbraň proti ruským silám ihneď po začiatku invázie vo februári.

AFP upozorňuje, že Turecko dodáva Ukrajine bojové drony napriek blízkym vzťahom s Ruskom. Ankara sa však vyhýba aj zavedeniu sankcií voči Moskve súvisiacim s ofenzívou na Ukrajine.