Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Litva chce, aby Medzinárodný trestný súd vyšetril dianie na Ukrajine

Na archívnej snímke Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu. Foto: TASR/AP

Medzičasom Ukrajina podala na Rusko žalobu na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD), oznámil v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vilnius 28. februára (TASR) - Litovská vláda v pondelok oznámila, že požiada prokurátorov Medzinárodného trestného súdu (ICC), aby vyšetrili podozrenia zo spáchania "vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti na Ukrajine". Informovala o tom agentúra Reuters.

"Každý deň prichádzajú nové materiály, ale už ich máme dosť na to, aby sme mohli podať žiadosť," povedala litovská premiérka Ingrida Šimonyté na zasadnutí vlády vysielanom aj v televízii.

Medzičasom Ukrajina podala na Rusko žalobu na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD), oznámil v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Kyjev hlavný súdny orgán OSN žiada, aby Rusku nariadil okamžite zastaviť vojenské aktivity.

"Rusko sa musí zodpovedať za to, že manipulovalo s pojmom genocídy, aby ospravedlnilo svoju agresiu. Žiadame o urýchlené rozhodnutie, ktoré Rusku nariadi okamžite zastaviť vojenské aktivity, a očakávame, že pojednávania sa začnú na budúci týždeň," dodal ukrajinský prezident.

Oznámenie prišlo po tvrdení Zelenského, že konanie Ruska počas vpádu na Ukrajinu – bombardovanie materských škôl, obytných oblastí a zón nevojenskej infraštruktúry – nesie známky "genocídy", napísal v nedeľu na svojom webe denník Guardian.