Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Litva predĺži núdzový stav na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Zachar

Litva zaviedla núdzový stav bezprostredne po začiatku ruskej vojenskej invázie z 24. februára 2022.

Riga 14. marca (TASR) - Litovský parlament odhlasoval v utorok opätovné predĺženie núdzového stavu v regiónoch hraničiacich s Ruskom a Bieloruskom. Platiť bude do 2. mája. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Litva susedí s ruskou exklávou Kaliningrad ležiacou pri Baltskom mori, aj s Bieloruskom, kľúčovým spojencom Moskvy. Prebiehajúcu ruskú ofenzívu na Ukrajine považuje za priamu hrozbu pre vlastnú bezpečnosť.

Litva zaviedla núdzový stav bezprostredne po začiatku ruskej vojenskej invázie z 24. februára 2022. Odvtedy bol už niekoľkokrát predĺžený. Pôvodne platil v celej krajine, vlani v septembri bol v rámci druhého predlžovania obmedzený na pohraničné regióny a kontrolné stanovištia.

Kontrolnými stanovišťami sú okrem hraničných kontrol aj íklad letiská či vlakové stanice. Zodpovedné orgány tam majú právomoc zastavovať a kontrolovať vozidlá a ľudí.

Núdzový stav zaviedla Litva na hraniciach s Bieloruskom už v novembri 2021. Súviselo to s tisíckami migrantov, ktorí sa pokúšali prekročiť vonkajšie hranice EÚ z Bieloruska.