Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Litva prevzala rotujúce predsedníctvo vo Výbore ministrov Rady Európy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predsedníctvo Výboru ministrov RE striedavo na šesťmesačné obdobie zastávajú zástupcovia členov Rady Európy v anglickom abecednom poradí.

Brusel/Štrasburg 17. mája (TASR) - Litva v piatok prevzala rotujúce predsedníctvo vo Výbore ministrov Rady Európy (RE) od Lichtenštajnska. Došlo k tomu počas stretnutia ministrov zahraničných vecí 46-člennej paneurópskej organizácie, informuje bruselský spravodajca TASR.

Končiaca predsedníčka, ministerka zahraničných vecí, školstva a športu Lichtenštajnska Dominique Haslerová vo svojom prejave pred Výborom ministrov uviedla prehľad úspechov svojej krajiny na čele tejto organizácie. Následne litovská premiérka Ingrida Šimonyté načrtla priority litovského predsedníctva na nasledujúcich šesť mesiacov.

Podľa jej slov medzi priority Litvy patrí podpora Ukrajiny pri obrane proti ruskej útočnej vojne, vykonávanie rozhodnutí z vlaňajšieho summitu RE v Reykjavíku vrátane ochrany hodnôt organizácie pred agresiou a autoritárstvom, presadzovanie demokracie, ľudských práv a zásad právneho štátu doma a vo svete a v neposlednom rade aj digitálny rozmer slobody.

Predsedníctvo Výboru ministrov RE striedavo na šesťmesačné obdobie zastávajú zástupcovia členov Rady Európy v anglickom abecednom poradí. Predsedníctvo sa presúva z jedného členského štátu na druhý vždy v polovici mája a v polovici novembra. Po Litve predsednícku štafetu preberie Luxembursko a v máji 2025 Malta.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)