Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Litva prijala rezolúciu označujúcu inváziu na Ukrajinu za genocídu

Budova ťažko poškodená viacnásobným ruským bombardovaním stojí neďaleko frontovej línie v Charkove na Ukrajine, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Samotné Rusko všetky obvinenia z vojnových zločinov popiera a tvrdí, že na civilné obyvateľstvo neútočí.

Vilnius 10. mája (TASR) - Litovský parlament v utorok jednomyseľne schválil rezolúciu, ktorá ruskú inváziu na Ukrajinu označuje za genocídu a Rusko za "štát podporujúci a páchajúci terorizmus". Text dokumentu tiež viní ruské ozbrojené sily z toho, že sa "úmyselne a systematicky zameriavajú na civilné ciele". TASR prevzala správu zo spravodajskej stanice CNN.

Litovský jednokomorový parlament Seimas v rezolúcii nazýva "rozsiahlu ozbrojenú agresiu - vojnu - proti Ukrajine zo strany ozbrojených síl Ruskej federácie a jej politického a vojenského vedenia... za genocídu ukrajinského ľudu".

Ruská armáda podľa znenia rezolúcie masovo pácha na Ukrajine vojnové zločiny vrátane vraždenia, mučenia a znásilňovania civilistov. Cieľom Moskvy je podľa litovských poslancov úplne alebo čiastočne zničiť ukrajinský národ.

Parlament vo Vilniuse vyzval tiež na zriadenie medzinárodného súdneho tribunálu, ktorý by preskúmal obvinenia, že ruské sily páchajú na Ukrajine vojnové zločiny.

Rusko začalo vojnu na Ukrajine 24. februára, pričom ju stále eufemisticky nazýva len "špeciálnou vojenskou operáciou". Po čiastočnom stiahnutí ruských síl zo severnej Ukrajiny sa vo viacerých oblastiach našli stovky zabitých civilistov, pričom niektorí z nich boli spútaní a uložení v masových hroboch. Z genocídy obviňujú Rusko okrem Ukrajiny aj Spojené štáty. Medzinárodný trestný súd v Haagu spustil v súvislosti s týmito obvineniami voči Moskve vyšetrovanie.

Samotné Rusko všetky obvinenia z vojnových zločinov popiera a tvrdí, že na civilné obyvateľstvo neútočí.