Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Litva protestuje voči Lukašenkovým vyjadreniam o vojenských krokoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Lukašenkove vyjadrenia podľa litovského rezortu diplomacie obsahovali neopodstatnené tvrdenia o vojenských hrozbách zo strany Litvy voči Bielorusku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Vilnius 30. marca (TASR) - Litva v piatok oznámila, že vzniesla oficiálnu sťažnosť voči vyjadreniam bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka o možných vojenských operáciách Minska voči susedným krajinám, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry DPA.

V Bielorusku bolo v utorok zverejnené video, na ktorom prezident Lukašenko počas rozhovoru s vojenskými predstaviteľmi uviedol, že bieloruská armáda je pripravená v prípade potreby napadnúť časti Poľska či Litvy, píše DPA. Litovské ministerstvo zahraničných vecí v piatok uviedlo, že prostredníctvom diplomatickej nóty vyjadruje rozhodný protest a žiada od Bieloruska urýchlene vysvetlenie.

Poľsko aj Litva sú členské krajiny EÚ a NATO a majú spoločné hranice s ruskou exklávou Kaliningrad i s Bieloruskom. Medzi Poľskom a Litvou sa nachádza Suwalský koridor - strategicky dôležitý úsek územia spájajúci Bielorusko s Kaliningradom, pripomína DPA.

Lukašenkove vyjadrenia podľa litovského rezortu diplomacie obsahovali neopodstatnené tvrdenia o vojenských hrozbách zo strany Litvy voči Bielorusku, zmienky o neudržateľnosti Suwalského koridoru a pokyny na prípravu bieloruskej armády na možný stret s baltskými krajinami a Poľskom.