Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Litva uvalila sankcie na 15 Rusov v kauze Kara-Murza

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sankcie zahŕňajú zákaz vstupu do Litvy, ktorá je členom EÚ a NATO, a zmrazenie majetku sankcionovaných osôb, informovala agentúra AFP.

Vilnius 31. mája (TASR) - Litva v utorok oznámila, že v súvislosti s odsúdením ruského opozičného politika Vladimira Kara-Murzu uvalila sankcie na 15 ruských občanov – predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní. Sankcie zahŕňajú zákaz vstupu do Litvy, ktorá je členom EÚ a NATO, a zmrazenie majetku sankcionovaných osôb, informovala agentúra AFP.

Štyridsaťjedenročný Kara-Murza bol nedávno v Rusku odsúdený na 25 rokov väzenia s najvyšším stupňom stráženia za vlastizradu a za kritiku vojny rozpútanej Ruskom voči Ukrajine.

Proti rozsudku, ktorý je nateraz najprísnejším trestom udeleným ruskému opozičnému predstaviteľovi za posledné roky, sa Kara-Murza odvolal, ale jeho manželka Jevgenija uviedla, že "samozrejme" očakáva zamietnutie odvolania.

O Kara-Murzovi je známe, že v rokoch 2015 a 2017 sa ho niekto pokúsil otráviť. Samotný politik tieto pokusy o atentát pripisuje ruskému vedeniu. Podľa právnika Vadima Prochorova jeho mandant v dôsledku pokusov o otravu trpí nervovým ochorením polyneuropatia.

Terčom sankcií uvalených Litvou sú v prvom rade sudcovia a prokurátori z jeho nedávneho súdneho procesu.

Svojimi sankciami Litva vysiela "jasný signál, že jednotlivci, ktorí podporujú režim a prispievajú k hrubému porušovaniu ľudských práv v Ruskej federácii, a najmä tí, ktorí sa zameriavajú na obhajcu ľudských práv, akým je Kara-Murza, nie sú v našej krajine vítaní", zdôraznil litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis.

Dodal, že "každému je jasné, že (ruský prezident) Vladimir Putin nemá v úmysle dodržiavať pravidlá civilizovaného sveta". "Rozhodnutia ruských súdov pod Putinovým vedením jasne ukazujú, že tí, ktorí sa odvážia bojovať za demokraciu, sú považovaní za zradcov," dodal Landsbergis.