Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Litva uvítala zatykač na Putina: “Spravodlivosť je bližšie“

Na archívnej snímke Gitanas Nauséda. Foto: TASR/AP

Čelní predstavitelia tohto pobaltského štátu, ktorý je členskou krajinou Európskej únie (EÚ) i Severoatlantickej aliancie (NATO), zároveň vyzvali na ďalšie kroky.

Vilnius 18. marca (TASR) - Najvyšší predstavitelia Litvy v piatok privítali zatykač Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu na ruského prezidenta Vladimira Putina pre vojnové zločiny na Ukrajine. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Podľa litovského prezidenta Gitanasa Nausédu je rozhodnutie tohto súdu "prvým krokom k zodpovedaniu sa Ruska". Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis hovoril v súvislosti so zatýkacím rozkazom na Putina o novom precedense.

"Spravodlivosť je bližšie," napísala na sociálnej sieti Twitter litovská premiérka Ingrida Šimonyté.

Čelní predstavitelia tohto pobaltského štátu, ktorý je členskou krajinou Európskej únie (EÚ) i Severoatlantickej aliancie (NATO), zároveň vyzvali na ďalšie kroky.

"Je načase vyšetriť ďalšie zločiny - mučenie, znásilnenia a masové vraždenie, ktoré boli spáchané na ukrajinskom obyvateľstve," napísal na Twitteri litovský prezident.

"Tento príbeh bude ukončený len vtedy, keď budú vyšetrené všetky vojnové zločiny a zločin agresie, a vinníci budú odsúdení," dodal šéf litovskej diplomacie Landsbergis.

Ako dôvod na vydanie zatýkacieho rozkazu uviedol ICC v Haagu skutočnosť, že Putin je pravdepodobne zodpovedný za deportácie ukrajinských detí z obsadených území do Ruska.