Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

V prezidentských voľbách v Litve znovu zvíťazil Nauséda

Úradujúci litovský prezident a prezidentský kandidát Gitanas Nauséda odpovedá na otázky novinrov po víťazstve v 2. kole prezidentských volieb vo Vilniuse v nedeľu 26. mája 2024. Foto: TASR/AP

K volebným urnám prišla v nedeľu približne polovica z približne 2,4 milióna oprávnených voličov, čo je výrazne menej než pri prvom kole hlasovania 12. mája.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Riga 27. mája (TASR) – Litovský prezident Gitanas Nauséda zvíťazil v nedeľňajšom druhom kole volieb novej hlavy štátu. Druhé päťročné funkčné obdobie si zabezpečil s výrazným náskokom pred premiérkou Ingridou Šimonyté, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Nauséda dostal 75 percent hlasov, vyplýva z výsledkov sčítania z 90 percent volebných obvodov, oznámila volebná komisia. Jeho súperka už porážku priznala a víťazovi gratulovala.

"Rád by som sa Litovčanom poďakoval za ich podporu,"
povedal Nauséda vo svojej volebnej centrále. Podľa vlastných slov dostal "veľký mandát dôvery", pričom sa Šimonyté poďakoval za čestnú predvolebnú kampaň.

K volebným urnám prišla v nedeľu približne polovica z približne 2,4 milióna oprávnených voličov, čo je výrazne menej než pri prvom kole hlasovania 12. mája. V tom získal najviac hlasov tiež Nauséda, nie však dostatok na priame víťazstvo.

Šimonyté bola jedinou ženou medzi ôsmimi kandidátmi prvého kola volieb hlavy štátu. S Nausédom zviedla súboj o post prezidenta aj v roku 2019.

Obaja kandidáti sa v debatách pred druhým kolom hlasovania zhodovali, že Litva - členská krajina EÚ a NATO - by mala zvýšiť výdavky na obranu, aby dokázala čeliť hrozbám zo strany Ruska a Bieloruska.

Prezident a premiérka zastávajú mnohé rovnaké postoje, najmä v zahraničnej a bezpečnostnej politike. Rozchádzajú sa v otázkach, ako sú interrupcie či uznanie partnerstiev osôb rovnakého pohlavia, kde je Šimonyté liberálnejšia. Pobaltská Litva je prevažne katolíckou krajinou, dodáva DPA.