Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Litva vyhlásila ruského chargé d’affaires za nežiaducu osobu

Poľská húfnica AHS Krab páli na ruské pozície v Doneckej oblasti kontrolovanej ruskými separatistickými silami na východe Ukrajiny 30. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Litva taktiež dôrazne odsúdila rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina anektovať štyri okupované ukrajinské regióny – Doneckú, Luhanskú, Chersonskú a Záporožskú oblasť.

Vilnius 3. októbra (TASR) - Litva v pondelok vyhlásila za nežiaducu osobu ruského chargé d’affaires Sergeja Riabokoňa, ktorý bol dočasne poverený vedením ruského veľvyslanectva v pobaltskej krajine. TASR o tom informuje na základe oznámenia litovského ministerstva zahraničných vecí.

V pondelok si na litovské ministerstvo zahraničných vecí predvolali zástupcu ruského veľvyslanectva. Odovzdali mu nótu, v ktorej bol chargé d’affaires Sergej Riabokoň vyhlásený za nežiaducu osobu, píše sa na stránke ministerstva. Riabokoň má podľa litovského rezortu diplomacie päť dní na to, aby opustil krajinu.

"Litva prijala toho rozhodnutie s prihliadnutím na informácie poskytnuté príslušnými orgánmi, že nedávne kroky a vyhlásenia Riabokoňa sú nezlučiteľné s jeho diplomatickým štatútom," uviedlo ministerstvo. Dodalo, že ruský diplomat svojimi činmi "zasahoval do vnútorných záležitostí hostiteľského štátu, a preto porušil Viedenský dohovor o diplomatických stykoch".

Litva podľa ministerstva taktiež dôrazne odsúdila rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina anektovať štyri okupované ukrajinské regióny – Doneckú, Luhanskú, Chersonskú a Záporožskú oblasť.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí podľa ruských tlačových agentúr oznámilo, že bude na najnovší krok Vilniusu "primerane" reagovať, informovala agentúra Reuters. Pripomenula tiež, že Litva vyhostila v apríli ruského veľvyslanca a z Moskvy stiahla svojho ambasádora po tom, ako Ukrajina obvinila ruské sily zo zabíjania civilistov v meste Buča.