Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Litva vyjadrila ľútosť nad rozhodnutím Číny pre spor o Taiwan

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu uviedlo, že diplomatické vzťahy budú znížené na úroveň chargé d'affaires, čo je druhý najvyššie postavený predstaviteľ veľvyslanectiev.

Vilnius 21. novembra (TASR) - Litva v nedeľu vyjadrila poľutovanie nad rozhodnutím Číny, ktorá znížila úroveň diplomatických vzťahov z veľvyslancov na chargé d'affaires. Šlo o reakciu na to, že pobaltský štát umožnil Taiwanu otvoriť si zastupiteľský úrad. Správu priniesla agentúra AFP.

"Litva naďalej podporuje politiku "jednej Číny", ale zároveň má právo rozšíriť spoluprácu s Taiwanom," uviedlo litovské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Taiwan vo štvrtok vo Vilniuse oficiálne otvoril svoj zastupiteľský úrad pod vlastným názvom. Litva v júli súhlasila, že Taiwanu povolí takýto zastupiteľský úrad otvoriť. Tento krok vyvolal napätie vo vzťahoch s Čínou, ktorá tento autonómny ostrovný štát považuje za svoje vlastné územie a usiluje sa ho medzinárodne izolovať.

Peking stiahol svojho veľvyslanca v Litve a od Vilniusu žiadal, aby tak urobil tiež – čo litovská vláda aj urobila. Čína takisto pozastavila nákladné vlaky smerujúce do Litvy a prestala vydávať povolenia na vývoz potravín.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu uviedlo, že diplomatické vzťahy budú znížené na úroveň chargé d'affaires, čo je druhý najvyššie postavený predstaviteľ veľvyslanectiev.

Ministerstvo obvinilo Litvu z "podkopávania čínskej suverenity a územnej celistvosti" a vyzvalo litovskú vládu, aby "okamžite napravila chyby".

Peking odmieta pestovať oficiálne vzťahy s vládami, ktoré uznávajú Taiwan ako samostatnú krajinu. Týchto vlád je len 15.

Mnohé vlády, vrátane Spojených štátov a Japonska, majú oficiálne diplomatické vzťahy s Pekingom, ale udržiavajú rozsiahle obchodné vzťahy s Taiwanom. Mnohé pestujú vzťahy s demokraticky zvolenou vládou Taiwanu prostredníctvom obchodných úradov, ktoré slúžia ako neoficiálne veľvyslanectvá.

Litva porušila túto diplomatickú zvyklosť a súhlasila, aby zastupiteľský taiwanský úrad v metropole Vilnius niesol názov Taiwanu namiesto tradičného názvu Tchajpejská reprezentačná kancelária - ten používajú ostatné krajiny, aby neurazili Peking.