Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Litva zakázala tranzit tovaru do Kaliningradskej oblasti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kaliningradská oblasť, ktorá sa nachádza medzi Poľskom a Litvou - členskými štátmi EÚ a NATO -, dostáva dodávky z Ruska železnicou a plynovodom cez územie Litvy.

Vilnius 19. júna (TASR) - V sobotu vstúpil do platnosti zákaz prepravy tovaru cez územie Litvy do susednej Kaliningradskej oblasti, ktorá je ruskou exklávou. Ide o tovar, na ktorý sa vzťahujú ekonomické sankcie EÚ, informovala tlačová agentúra Reuters, citujúc litovské orgány.

Správa o zákaze prišla v piatok prostredníctvom videa, ktoré zverejnil gubernátor daného regiónu Anton Alichanov. Sankčný zoznam zahŕňa predovšetkým uhlie, kovy, stavebné materiály a moderné technológie. Alichanov uviedol, že zákaz sa bude týkať zhruba 50 percent položiek, ktoré Kaliningrad dováža.

Začiatok platnosti zákazu potvrdila nákladná časť litovských štátnych železníc v liste klientom po "objasnení" zo strany Európskej komisie o mechanizme uplatňovania sankcií.

Alichanov vyzval občanov, aby sa neuchyľovali k panickým nákupom, a uviedol, že medzi Kaliningradom a Petrohradom už prepravujú tovar dve plavidlá, pričom do konca roka bude v prevádzke ďalších sedem. "Naše trajekty zvládnu všetok náklad," povedal v sobotu gubernátor.

Kaliningradská oblasť, ktorá sa nachádza medzi Poľskom a Litvou - členskými štátmi EÚ a NATO -, dostáva dodávky z Ruska železnicou a plynovodom cez územie Litvy.

Exklávu, kde sídli veliteľstvo ruskej Baltskej flotily, v apríli 1945 dobyla Červená armáda od nacistického Nemecka a po druhej svetovej vojne bola postúpená Sovietskemu zväzu. Územie predtým patrilo pruskej provincii Východné Prusko.