Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Lloyd Austin: Spojenci z NATO budú aj naďalej posielať Ukrajine zbrane

Americký minister obrany Loyd J. Austin III (vľavo) a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred stretnutím ministrov obrany NATO v Bruseli 16. marca 2022. Foto: TASR/AP

Zostávame jednotní v našej podpore Ukrajine a odsudzujeme nevyprovokovanú a neoprávnenú inváziu Ruska, povedal americký minister pred novinármi.

Brusel 16. marca (TASR) - Spojenecké krajiny organizácie NATO budú aj naďalej pokračovať v posielaní obranných zbraní na Ukrajinu a sú jednotní v podpore Kyjeva, ktorý čelí ruskej agresii. Uviedol v stredu americký minister obrany Lloyd Austin po príchode na mimoriadne zasadnutie ministrov obrany Severoatlantickej aliancie. Informuje o tom z Bruselu spravodajca TASR.

Lloyd Austin vystúpil na spoločnej tlačovej konferencii spolu s generálnym tajomníkom Jensom Stoltenbergom, ktorý ministerskú schôdzku zvolal v snahe posilniť východné krídlo Aliancie po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu.

"Zostávame jednotní v našej podpore Ukrajine a odsudzujeme nevyprovokovanú a neoprávnenú inváziu Ruska," povedal Austin pred novinármi. A dodal, že NATO podporuje schopnosť Ukrajincov brániť sa a bude ich obranné snahy podporovať aj naďalej. "Záväzok NATO brániť svojich spojencov je pevný ako oceľ," opísal situáciu.

Ukrajina nie je členom Aliancie, hoci jej členstvo, spolu s Gruzínskom, bolo ponúknuté na summite NATO v Bukurešti v roku 2008, avšak bez stanovenia konkrétneho termínu.

Na mimoriadne zasadnutie šéfov obrany do Bruselu boli okrem ministra obrany Ukrajiny pozvaní aj ministri obrany Fínska, Švédska a Gruzínska.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)