Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Lloyd Austin vyzval Západ na zvýšenie dodávok zbraní pre Ukrajinu

Americký minister obrany Lloyd Austin na archívnej snímke z 15. januára 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinu čakajú na bojisku kľúčové okamihy, uviedol americký minister obrany.

Brusel 15. júna (TASR) - Americký minister obrany Lloyd Austin vyzval v stredu spojencov, aby zintenzívnili dodávky zbraní pre Ukrajinu brániacu sa pred ruskými inváznymi silami. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Musíme pridať v našom spoločnom záväzku týkajúcom sa sebaobrany Ukrajiny a musíme sa ešte viac usilovať, aby Ukrajina dokázala brániť seba, svojich občanov a svoje územie," uviedol Austin na zasadnutí Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov obrany v Bruseli. Stretnutie sa zaoberá prípravami summitu NATO v Madride, ktorý sa bude konať o dva týždne.

Austin varoval, že ruská invázia "nie je len nebezpečenstvom pre Ukrajinu, ale je hrozbou pre európsku bezpečnosť". Z tohto dôvodu upozornil, že "si nemôžeme dovoliť poľaviť".

"Ukrajinu čakajú na bojisku kľúčové okamihy," uviedol. Prisľúbil tiež posilnenie podpory pre ukrajinské ozbrojené sily.

Washington a Kyjev podľa slov šéfa rezortu obrany USA pracujú na tom, aby splnili požiadavky Ukrajiny najmä ohľadne dodávok zbraní s dlhým dostrelom, obrnených vozidiel a posilnenia pobrežnej obrany. Dodal, že dodávky sofistikovaných amerických raketových systémov HIMARS a podobných zariadení z Británie by "značne posilnili schopnosť Ukrajiny" brániť sa.