Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Loď USA vypálila varovné výstrely na čln iránskych Revolučných gárd

Bojová loď USS New York, archívne foto. Foto: TASR/AP

Iránske Revolučné gardy 27. mája v Perzskom zálive zadržali dva ropné tankery plaviace sa pod gréckou vlajkou.

Manáma 21. júna (TASR) - Hliadkovacia loď vojenského námorníctva Spojených štátov v pondelok v oblasti Hormuzského prielivu vypálila varovné výstrely smerom k iránskemu vojenskému člnu, ktorý sa k nej priblížil. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na americkú piatu flotilu.

Tri plavidlá námorníctva iránskych Revolučných gárd sa podľa amerického oznámenia riskantným a neprofesionálnym spôsobom pohybovali pri lodiach námorných síl USA, ktoré sa plavili cez Hormuzský prieliv. "Jedno z plavidiel sa vysokou rýchlosťou čelne priblížilo k hliadkovacej lodi USS Sirocco a zmenilo kurz, až keď americká hliadkovacia loď vyslala zvukový varovný signál s cieľom vyhnúť sa kolízii," uvádza americké vojenské námorníctvo. Iránska loď sa k Sirocco priblížila na 45 metrov a americká loď reagovala varovnými výstrelmi.

Washington iránske Revolučné gardy opakovane obviňuje z narúšania námornej dopravy v strategicky významnom Hormuzskom prielive vedúcom do Perzského zálivu, cez ktorý prechádza pätina svetového exportu ropy, pripomína AFP.

Iránske Revolučné gardy 27. mája v Perzskom zálive zadržali dva ropné tankery plaviace sa pod gréckou vlajkou. Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí to označil za odvetu proti Grécku, pretože "ukradlo iránsku ropu".