Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Lodenica na Kryme po ukrajinskom útoku horí, hlásia zranených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská protivzdušná obrana zostrelila sedem z desiatich rakiet a hliadková loď zničila všetky tri námorné drony.

Sevastopol 13. septembra (TASR) - Útok na Sevastopol z noci na stredu bol vykonaný raketami s plochou dráhou letu, ako aj námornými dronmi, informovalo ruské ministerstvo obrany. V dôsledku útoku boli poškodené dve lode, dodala britská stanica BBC odvolávajúca sa na ruské ministerstvo.

Ministerstvo vo svojom vyhlásení tvrdí, že ukrajinská armáda vystrelila desať rakiet s plochou dráhou letu. Ich terčom bol závod na opravu lodí v Sevastopole.

Okrem toho ešte vyslala tri bezposádkové námorné drony, ktoré útočili na skupinu lodí Čiernomorskej flotily. BBC podotkla, že o tom, že Ukrajina do útoku vyslala aj drony, Rusko doteraz neinformovalo.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská protivzdušná obrana zostrelila sedem z desiatich rakiet a hliadková loď zničila všetky tri námorné drony. Zvyšné tri rakety podľa ministerstva poškodili dve opravované lode.

Vo videách, ktoré zverejnili používatelia sociálnych médií v Sevastopole a na platforme Telegram, bolo vidieť a počuť tri výbuchy v oblasti opravárenského závodu.

Moskvou dosadený gubernátor prístavného mesta Sevastopol Michail Razvožajev na sociálnych sieťach informoval, že v dôsledku ukrajinského útoku vypukol v Ordžonikidzeho opravárenskom závode požiar. Na mieste sú aj zranení, dodal Razvožajev s tým, že civilným objektom v meste žiadne nebezpečenstvo nehrozí.

Sevastopolská lodenica je pre Rusko strategicky dôležitá, pretože sú v nej opravované plavidlá jeho Čiernomorskej flotily, ktorá je rozmiestnená na anektovanom Krymskom polostrove.