Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Logo korunovácie Karola III. vytvoril dizajnér iPhonu

Britský kráľ Charles III, vo štvrtok 9. februára 2023. Foto: TASR/AP

Logo je posledným odhaleným detailom plánovanej slávnostnej korunovácie 6. mája vo Westminsterskom opátstve.

Londýn 11. februára (TASR) - Buckinghamský palác zverejnil oficiálne logo korunovácie kráľa Karola III. Bude sa používať počas verejných osláv, na sociálnych sieťach a suveníroch. TASR informuje podľa webovej stránky stanice BBC.

Logo vytvoril Sir Jony Ive, známy inovatívnymi návrhmi zariadení spoločnosti Apple vrátane iPhonu. Tvorí ho ruža, bodliak, narcis a trojlístok, ako symboly jednotlivých časti Spojeného kráľovstva v korune sv. Eduarda.

Kvetinový dizajn zvýrazňuje "optimizmus jari". "Dizajn bol inšpirovaný láskou kráľa Charlesa k planéte, prírode a jeho hlbokým záujmom o prírodný svet," povedal Sir Jony. Doteraz bol spájaný najmä s elegantným technickým dizajnom zariadení, ako sú iMac či iPody.

Logo je posledným odhaleným detailom plánovanej slávnostnej korunovácie 6. mája vo Westminsterskom opátstve. Jej súčasťou bude sprievod kočov a tradičné vystúpenie na balkóne Buckinghamského paláca. Stále však nie je známe, kto všetko potvrdil účasť. Nevie sa napríklad, či príde aj kráľov brat Harry s manželkou.

Oficiálne logo korunovácie kontrastuje so strohým dizajnom nových známok, ktorých podobu Kráľovská pošta zverejnila tento týždeň. Kráľ je na nich zobrazený bez koruny a akejkoľvek inej ozdoby.

V nedeľu 7. mája sa na hrade Windsor uskutoční hudobný koncert a svetelná šou. Tento týždeň sa začala verejná súťaž o 10.000 voľných vstupeniek na toto podujatie.

V pondelok 8. mája je štátny sviatok, počas ktorého sú plánované rôzne ďalšie podujatia zdôrazňujúce prácu dobrovoľníkov.