Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Lollobrigida bude mať pohreb vo štvrtok v kostole na Piazza del Popolo

Na archívnej snímke z 1. augusta 2014 talianska herečka Gina Lollobrigida prichádza na ples Červeného kríža v Monaku. Foto: TASR/AP

Herečka je najviac známa filmom Chlieb, láska a fantázia režiséra Luigiho Comenciniho a filmom Zvonár u Matky Božej, ktorý režisér Jeana Delannoy nakrútil podľa svetoznámeho románu Victora Huga.

Rím 17. januára (TASR) - Talianska herečka Gina Lollobrigida, ktorá zomrela vo veku 95 rokov, bude mať pohreb vo štvrtok 19. januára v jednom z kostolov na Piazza del Popolo (Námestí ľudu) v Ríme. V pondelok to uviedla tlačová agentúra ANSA a následne agentúra AFP.

Úmrtie tejto herečky oznámila v pondelok jej rodina.

Taliansky minister kultúry Gennaro Sangiuliano zareagoval slovami: "Zbohom, diva strieborného plátna, hlavná postava vo vyše polstoročnej histórii talianskej kinematografie. Jej šarm zostane večný."

Talianska premiérka Giorgia Meloniová tiež vzdala poctu Lollobrigide a označila túto herečku za "veľký talent a vášnivú, náruživú, fascinujúcu" osobnosť.

Bola "jednou z najvýznamnejších herečiek svojej generácie, ktoré prispeli k šíreniu talianskeho imidžu vo svete", napísala Meloniová vo vyhlásení.

Na snímke z 50. rokov talianska herečka Gina Lollobrigida.
Foto: TASR/AP


Lollobrigida po zlomenine stehennej kosti absolvovala vlani v septembri operáciu na klinike v Ríme, pripomenula ANSA.

Herečka je najviac známa filmom Chlieb, láska a fantázia z roku 1953 režiséra Luigiho Comenciniho a filmom Zvonár u Matky Božej, ktorý režisér Jeana Delannoy nakrútil podľa svetoznámeho románu Victora Huga. Stvárnila v ňom krásnu Esmeraldu. Lollobrigida hrala po boku mnohých hlavných hviezdnych hercov tej doby, vrátane Errola Flynna, Burta Lancastera a Humphreyho Bogarta.

Počas svojej kariéry získala Lollobrigida sedem cien David di Donatello, taliansku obdobu Oscara.

Niekdajšia držiteľka titulu najkrajšej ženy sveta súperila svojho času o tento titul so svojou krajankou Sophiou Lorenovou, napísala ANSA.