Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Londýn: Kyjev zintenzívňuje protiofenzívu na severovýchode Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ťažké boje prebiehajú naďalej aj o Chersonskú oblasť, kde sú ruskí vojaci vystavení veľkému tlaku, podobne ako na severe Ukrajiny.

Londýn 28. septembra (TASR) - Ukrajina zintenzívnila svoje protiútoky namierené proti ruským inváznym vojskám na severovýchode krajiny, vyplýva z najnovších záverov britských tajných služieb. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Ukrajinské jednotky podľa nich pomaly postupujú v minimálne v dvoch smeroch východne od línie riek Oskil a Severný Donec, spresnilo britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej každodennej správe.

Rusko sa však podľa nej zároveň začalo brániť intenzívnejšie než doteraz. Prispela k tomu aj hrozba, že ukrajinské vojská postúpia i do okupovaných častí Luhanskej oblasti, kde v uplynulých dňoch prebiehalo tzv. "referendum" o pričlenení k Ruskej federácii.

Ťažké boje prebiehajú naďalej aj o Chersonskú oblasť, kde sú ruskí vojaci vystavení veľkému tlaku, podobne ako na severe Ukrajiny. Rusko sa, naopak, pokúša o postup v okolí mesta Bachmut v Doneckej oblasti, uvádza rezort obrany v Londýne.

Britské ministerstvo obrany od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu denne zverejňuje informácie o priebehu vojny. Moskva v tejto súvislosti vyčíta Londýnu cielenú dezinformačnú kampaň.