Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Londýn: Moskovská prehliadka odhalila slabiny ruskej armády

Ruskí vojaci pochodujú na Červenom námestí počas vojenskej prehliadky na Deň víťazstva v Moskve v utorok 9. mája 2023, pri príležitosti 78. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Foto: TASR/AP

Z 8000 príslušníkov armády, ktorí sa na prehliadke zúčastnili, bola väčšina z pomocných jednotiek a polovojenských zoskupení, ako aj z radov kadetov.

Londýn 10. mája (TASR) — Utorňajšia vojenská prehliadka na Deň víťazstva nad nacistickým Nemeckom v Moskve odhalila podľa hodnotenia britských tajných služieb slabé stránky ruskej armády. Uviedla to v stredu agentúra DPA.

Z 8000 príslušníkov armády, ktorí sa na prehliadke zúčastnili, bola väčšina z pomocných jednotiek a polovojenských zoskupení, ako aj z radov kadetov. Jedinými príslušníkmi ozbrojených síl schopnými nasadenia boli kontingenty železničnej a vojenskej polície.

Skutočnosť, že Rusko upustilo od prehliadky tankov, mala však podľa Britov iný dôvod. Na prehliadke sa totiž zúčastnil iba jediný tank typu T-34, pochádzajúci ešte z čias druhej svetovej vojny.

"Napriek ťažkým stratám na Ukrajine mohlo Rusko predviesť viac obrnených vozidiel," konštatujú britské tajné služby. Od toho sa však upustilo zrejme preto, aby sa ruské úrady vyhli výčitkám na domácej scéne, že uprednostňujú prehliadky pred nasadením v boji.