Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Londýn odsúdil agresívnu rétoriku Kremľa voči Ukrajine

Na archívnej snímke z 20. decembra 2021 ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Kremeľ čoraz dôraznejšie tvrdí, že Západ a NATO sa nebezpečne približujú k hraniciam Ruska.

Londýn 23. decembra (TASR) - Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová vo štvrtok odsúdila agresívnu rétoriku Kremľa voči Ukrajine a zhromažďovanie vojakov blízko hranice s touto bývalou sovietskou republikou. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Odsudzujem agresívnu a buričskú rétoriku Kremľa proti Ukrajine a NATO," uviedla Trussová vo vyhlásení.

Takisto označila za "neprijateľné" sústreďovanie ruských vojakov na ukrajinskej hranici a na Krymskom polostrove anektovanom Ruskom.

Kremeľ čoraz dôraznejšie tvrdí, že Západ a NATO sa nebezpečne približujú k hraniciam Ruska.

Moskva predložila minulý týždeň Západu rozsiahle bezpečnostné požiadavky - od Severoatlantickej aliancie napríklad žiada, aby neprijímala nových členov, a od USA zasa to, aby nezriaďovali nové základne v niekdajších sovietskych republikách.

Trussová zdôraznila, že "NATO je obranná aliancia", a ocenila Ukrajinu za "chvályhodnú zdržanlivosť navzdory ruskému provokovaniu a agresivite".

Akýkoľvek vpád na územie Ukrajiny narazí na "silu, nevynímajúc sankcie s našimi spojencami", dodala Trussová.

Jej vyhlásenie nasledovalo po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok na koncoročnej tlačovej konferencii povedal, že ochotu Washingtonu diskutovať o bezpečnostných návrhoch Ruska vníma ako "pozitívnu" vec.

Putin dodal, že Washington je ochotný absolvovať rozhovory začiatkom budúceho roka v Ženeve.

Britská ministerka uviedla, že Rusko môže túto záležitosť vyriešiť jedine prostredníctvom dialógu. A doplnila: "Vítam fakt, že Rusko signalizuje, že je ochotné v januári začať rozhovory."