Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Londýn po Makijivke označil postupy ruskej armády ako neprofesionálne

Pracovníci čistia ruiny po útoku ukrajinských rakiet v meste Makyjivka vo východnej Doneckej oblasti v utorok 3. januára 2023. Kyjev sa v pondelok 2. januára prihlásil k zodpovednosti za smrtiaci útok na ruské ozbrojené sily v meste Makijivka na východe Ukrajiny zo soboty na novoročnú nedeľu. Foto: TASR - AP

Britský rezort obrany považuje za veľmi pravdepodobné, že v blízkosti kasární bol muničný sklad. Rozsah škôd naznačuje, že uskladnená munícia pravdepodobne počas útoku vybuchla.

Londýn 4. januára (TASR) - Britské ministerstvo obrany kritizuje vo svojej stredajšej správe "neprofesionálne postupy" ruskej armády. Londýn takto reagoval na novoročný ukrajinský útok na kasárne ruských vojakov v meste v Makijivka v Doneckej oblasti, ktorý si vyžiadal množstvo obetí. TASR informuje podľa stanica Sky News.

Britský rezort obrany považuje za veľmi pravdepodobné, že v blízkosti kasární bol muničný sklad. Rozsah škôd naznačuje, že uskladnená munícia pravdepodobne počas útoku vybuchla a spôsobila aj ďalšie explózie.

"Ruská armáda nebezpečným spôsobom skladovala muníciu už pred touto vojnou, tento incident (v Makijivke) však upozorňuje na to, ako neprofesionálne postupy prispievajú k vysokému počtu ruských obetí," uviedol britský rezort obrany v najnovšej správe založenej na zisteniach tajných služieb.

Moskva aj proruské sily v Donecku pripísali zodpovednosť za útok v Makijivke ruským vojakom, ktorí používali mobilné telefóny a vďaka čomu ukrajinské sily dokázali lokalizovať ich základňu.

Moskva doteraz priznala 89 obetí útoku. Podľa Kyjeva pri ukrajinskom útoku 1. januára zahynulo až 400 ruských vojakov. Raketový útok zasiahol v Makijivke školu, v ktorej boli ubytovaní čerstvo zmobilizovaní ruskí vojaci.