Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Londýn: Rusi využívajú na útoky dronmi na Ukrajinu ďalšiu oblasť

Miestny obyvateľ stojí pri okne, keď z horiacej budovy stúpa dym po ruskom ostreľovaní, Ukrajina, pondelok 27. februára 2023. Foto: TASR/AP

Útoky z nedele, počas ktorých ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 11 z celkového počtu 14 ruských samovražedných dronov, boli prvé od polovice februára.

Londýn 1. marca (TASR) — Rusko zrejme začalo využívať vo vojne na Ukrajine nové miesto na vypúšťanie svojich útočných dronov, vyplýva z najnovších odhadov britských tajných služieb, o ktorých v stredu informovalo britské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Útoky podniknuté v nedeľu pravdepodobne vykonali drony, ktoré štartovali Brianskej oblasti ležiacej na západe Ruska. Predtým sa od polovice decembra minulého roka na štart bezpilotných lietadiel využíval Krasnodarský kraj na juhu Ruska.

"Druhé štartovacie miesto by Rusom poskytlo ďalšiu os útoku, ktorá je bližšie ku Kyjevu," uvádza britský rezort obrany.

Ministerstvo pripomína, že by sa tak zrejme skrátil čas preletu dronu vo vzdušnom priestore Ukrajiny. Moskva sa tým tiež pravdepodobne snaží rozdeliť ukrajinskú protivzdušnú obranu.

Útoky z nedele, počas ktorých ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 11 z celkového počtu 14 ruských samovražedných dronov, boli prvé od polovice februára. Zníženie frekvencie útokov dronmi vyrobenými v Iráne zároveň ukázalo, že Rusku dochádzajú zásoby týchto zariadení, uviedlo britské ministerstvo.