Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Londýn: Ruské vzdušné sily zostávajú vo vojne na Ukrajine slabé

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Rusko podľa odhadov Londýna napriek strate 130 stíhačiek naďalej disponuje 1500 bojovými lietadlami.

Londýn 16. februára (TASR) - Rusko sa v útočnej vojne proti Ukrajine môže podľa odhadov britských tajných služieb len sotva spoľahnúť na svoje vzdušné sily, uviedlo vo štvrtok britské ministerstvo obrany. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Ruské bojové lietadlá síce nedávno opäť podnikli viacero útokov, nezohrali však skutočnú podstatnú úlohu, pretože boli nasadzované takmer výlučne nad Ruskom ovládaným územím, spresnilo ministerstvo.

Dôvodom toho je jednak fungujúca ukrajinská protivzdušná obrana, a na druhej strane sú ruské stíhačky v dôsledku hrozby ukrajinských útokov na ruské letiská roztrúsené na viacerých základniach.

Rusko podľa odhadov Londýna napriek strate 130 stíhačiek naďalej disponuje 1500 bojovými lietadlami. Za aktuálnych okolností je však rozšírenie vzdušnej vojny skôr nepravdepodobné, viedlo by totiž k "neudržateľným stratám lietadiel", uviedol britský rezort obrany.

"Celkovo pokračujú ruské letecké sily v tejto vojne v slabom výkone," uzavrelo ministerstvo.

Britský rezort obrany každodenne od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu zverejňuje informácie o jej priebehu s odvolaním sa na poznatky britský tajných služieb, pripomína DPA. Moskva v tejto súvislosti vyčíta Londýnu cielenú dezinformačnú kampaň.