Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Londýn: Ruskí záložníci na Ukrajine sú slabo vycvičení a zle vybavení

Ruskí náboroví pracovníci počas vojenského výcviku v Moskve, foto z archívu. Foto: TASR - AP

Množstvo záložníkov bolo podľa Británie tiež zabitých v Doneckej oblasti v okolí mesta Bachmut počas frontálnych útokov na dobre vybudované ukrajinské obranné zóny.

Londýn 25. novembra (TASR) - Ruskí záložníci vyslaní do bojov na Ukrajine sú slabo vycvičení a zle vybavení. Niektorí z nich musia slúžiť aj napriek svojmu "závažnému chronickému zdravotnému stavu". Vo svojej pravidelnej správe to v piatok na sociálnej sieti Twitter uviedlo britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky britských tajných služieb.

Dva mesiace, odkedy šéf Kremľa Vladimir Putin vyhlásil "čiastočnú mobilizáciu", nasadenie záložníkov podľa Londýna často charakterizuje "zmätok v súvislosti so spôsobilosťou na službu", s nedostatočným výcvikom a osobným vybavením a s chýbajúcim odhodlaním vykonávať veľmi náročné bojové misie.

Mobilizovaní záložníci pravdepodobne utrpeli mimoriadne početné straty po tom, čo dostali za úlohu budovať zákopové systémy v okolí mesta Svatove v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, pričom boli pod ťažkou delostreleckou paľbou ukrajinských síl, približuje Londýn.

Množstvo záložníkov bolo podľa Británie tiež zabitých v Doneckej oblasti v okolí mesta Bachmut počas frontálnych útokov na dobre vybudované ukrajinské obranné zóny.

"Väčšina – hoci nie všetci – mobilizovaní záložníci v minulosti už slúžili v armáde," konštatuje britský rezort obrany s tým, že s vysokou pravdepodobnosťou nie je ich zdravotný stav dostatočne preskúmaný a mnohí sú nútení slúžiť s vážnymi chronickými zdravotnými problémami.

Kremeľ bude zrejme znepokojovať, že narastajúci počet rodinných príslušníkov týchto záložníkov je pripravených riskovať i zatknutie a protestovať proti podmienkam, v akých ich príbuzní musia slúžiť, dodáva britské ministerstvo.