Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Londýn si pripomenul 50. výročie prvého pochodu Gay Pride

Mohammed Nazir z Londýna pózuje pred začiatkom londýnskeho pochodu Pride pri príležitosti 50. výročia hnutia Pride v Británii v Londýne 2. júla 2022. Foto: TASR/AP

Starosta Londýna Khan pre novinárov uviedol, že sobotňajší pochod bol oslavou tejto komunity, jednoty a pokroku, no zároveň tiež pripomienkou potreby Otvoreného, inkluzívneho a tolerantného sveta.

Londýn 2. júla (TASR) - Londýn si v sobotu pripomenul 50. výročie prvého pochodu Gay Pride. Do sprievodu sa zapojili státisíce ľudí, aby oslávili pol storočie pokroku v boji za rovnosť a toleranciu a zároveň upozornili, že v tomto smere sa musí ešte veľa urobiť. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Vôbec prvý londýnsky pochod Gay Pride sa uskutočnil 1. júla 1972, päť rokov po tom, ako bola homosexualita v Británii dekriminalizovaná. Do pochodu sa vtedy zapojilo niekoľko stoviek ľudí, ktorí sa prešli od križovatky známej ako Hyde Park Corner na Trafalgarské námestie.

O 50 rokov neskôr sa do pochodu zapojilo vyše 600 rôznych LGBTQ+ skupín, pričom sa očakávalo, že počet účastníkov by mohol prekročiť milión. Trasa pochodu, ktorý sa kvôli pandémii koronavírusu uskutočnil po dvojročnej prestávke, bola rovnaká ako v roku 1972.

Starosta Londýna Sadiq Khan pre novinárov uviedol, že sobotňajší pochod bol oslavou tejto komunity, jednoty a pokroku, no zároveň tiež pripomienkou potreby "otvoreného, inkluzívneho a tolerantného sveta". "Musíme si byť vedomí toho, že tejto komunite stále hrozí nebezpečenstvo spojené s diskrimináciou, zaujatosťou a násilím," uviedol Khan.

Mohammed Nazir z Londýna pózuje na veľkej dúhovej vlajke pred začiatkom londýnskeho pochodu Pride pri príležitosti 50. výročia hnutia Pride v Británii v Londýne 2. júla 2022.
Foto: TASR/AP


Do pochodu Gay Pride v Londýne sa v tomto rok zapojilo aj niekoľko Ukrajiniek, ktoré stáli pred davom s ukrajinskými vlajkami a v rukách držali plagáty s nápismi ako napríklad "Ďakujeme Británii", píše televízia Sky News.

Tohtoročný pochod bol spojený aj s varovaniami, aby sa na ňom nezúčastňovali ľudia s príznakmi typickými pre opičie kiahne. Mnoho prípadov nákazy týmto ochorením v Británii bolo totiž hlásených medzi homosexuálnymi alebo bisexuálnymi mužmi, píše AFP.

Ľudskoprávna skupina Stonewall bojujúca za práva komunity LGBTQ+ však uviedla, že snahu zastaviť šírenie opičích kiahní, ktoré sa prenášajú predovšetkým blízkym fyzickým kontaktom, by mal mať každý človek bez ohľadu na sexuálnu orientáciu.