Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Londýn spustí vyšetrovanie ohľadom vojnových zločinov v Afganistane

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rezort obrany uviedol, že predchádzajúce vyšetrovanie tohto prípadu neprinieslo postačujúce dôkazy na to, aby boli vznesené obvinenia.

Londýn 15. decembra (TASR) - Britské ministerstvo obrany vo štvrtok ohlásilo, že začiatkom budúceho roka spustí nezávislé vyšetrovanie obvinení vo veci nezákonného zabíjania zo strany britských vojakov v Afganistane spred vyše desaťročia. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Britská stanica BBC tento rok priniesla správy, že oddiely špeciálnych jednotiek britskej armády (SAS) čelia obvineniam, že za podozrivých okolností zabili desiatky Afgancov, pričom ich velenie obavy v týchto prípadoch zakrývalo.

Redaktori BBC po štyroch rokoch rešerší analyzovali stovky strán správ o vojenských operáciách SAS vrátane správ o viac ako desiatke útokov zahŕňajúcich "zabitých alebo zajatých", ktoré vykonal jeden oddiel SAS v afganskej provincii Helmand v rokoch 2010 a 2011.

Jednotlivci, ktorí slúžili v jednotke SAS v rámci tohto nasadenia, pre BBC uviedli, že boli svedkami toho, ako jej príslušníci počas nočných útokov zabíjali neozbrojených ľudí. Takisto tvrdili, že videli vojakov zhadzovať na mieste činu útočné pušky AK-47 s cieľom ospravedlniť zabitie neozbrojenej osoby.

Rezort obrany uviedol, že predchádzajúce vyšetrovanie tohto prípadu neprinieslo postačujúce dôkazy na to, aby boli vznesené obvinenia. Nové vyšetrovanie bude viesť sudca Charles Haddon-Cave a bude sa týkať obdobia od polovice roku 2010 do polovice roku 2013.

Podľa britského zákona týkajúceho sa ozbrojených síl majú vysokopostavení dôstojníci povinnosť informovať vojenskú políciu o prípadných vojnových zločinoch. Interné e-maily podľa BBC však ukázali, že sa tak nestalo.