Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Londýn: Ukrajina vytláča vagnerovcov od dôležitej zásobovacej trasy

Ukrajinskí vojaci 28. brigády ostreľujú mínometom ruské pozície na frontovej línii pri Bachmute v Doneckej oblasti na Ukrajine v pondelok 27. marca 2023. Foto: TASR/AP

Boje o Bachmut pokračujú, no počet útokov ruských síl je v porovnaní s uplynulými týždňami naďalej nízky, tvrdia ďalej tajné služby.

Londýn 29. marca (TASR) — V bojoch o východoukrajinské mesto Bachmut došlo k menšiemu posunu v prospech ukrajinskej strany. V stredajšom súhrne to konštatujú britské tajné služby.

"Jedným z významných úspechov nedávnych ukrajinských operácií pravdepodobne bolo vytlačenie bojovníkov ruskej Vagnerovej skupiny od cesty 0506," uviedlo v stredu britské ministerstvo obrany, ktoré ich závery každodenne zverejňuje. Táto vedľajšia cesta spájajúca Bachmut a Časiv Jar sa stala dôležitou zásobovacou trasou pre ukrajinských obrancov. Vagnerovci sa predtým nachádzali len niekoľko stoviek metrov od nej.

Boje o Bachmut pokračujú, no počet útokov ruských síl je v porovnaní s uplynulými týždňami naďalej nízky, tvrdia ďalej tajné služby.

Hoci ruské médiá 26. marca informovali, že vagnerovci dobyli priemyselný komplex Azom v severnej časti Bachmutu, kto ho skutočne ovláda, je podľa nich sporné.

"Po tom, čo vagnerovci potvrdili prepustenie najmenej 5000 žoldnierov z radov väzňov, bude nedostatok personálu pravdepodobne brzdiť snahy Ruska v tejto oblasti," uzatvorili tajné služby.