Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Londýn:Moskva vysiela umelcov na zlepšenie morálky vojakov na Ukrajine

Mestskí pracovníci čistia oblasť vedľa spálených áut po tom, čo ruskí predstavitelia v Donecku uviedli, že išlo o ostreľovanie ukrajinskými silami v Donecku, hlavnom meste Rusmi kontrolovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, v utorok 6. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany oznámilo podľa britského rezortu vytvorenie dvoch "frontových tvorivých brigád" poverených úlohou zvýšiť morálku vojakov v rámci tzv. špeciálnej vojenskej operácie

Londýn 19. decembra (TASR) – Moskva posiela hercov, spevákov a cirkusových umelcov na Ukrajinu, aby podporila morálku ruských vojakov. Uviedlo to cez víkend britské ministerstvo obrany, informovala agentúra DPA, od ktorej TASR správu prevzala.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo podľa britského rezortu vytvorenie dvoch "frontových tvorivých brigád" poverených úlohou zvýšiť morálku vojakov v rámci tzv. špeciálnej vojenskej operácie, ako Moskva nazýva svoju inváziu na Ukrajinu.

"Ruské médiá uvádzajú, že v radoch (týchto brigád) budú operní speváci, herci a cirkusanti," napísalo britské ministerstvo. Iniciatíva podľa neho prichádza po nedávnej kampani, pri ktorej ruské ministerstvo obrany vyzývalo verejnosť, aby darovala hudobné nástroje vojakom.

"Vojenská hudba a organizovaná zábava pre vyslaných vojakov majú v mnohých armádach dlhú históriu, ale v Rusku sú silne prepojené s koncepciou ideologickej politickej výchovy zo sovietskych čias," priblížil britský rezort.

Doplnil, že pochybuje, že takáto kampaň bude úspešná, pretože oslabená morálka ruských vojakov súvisí s vysokým počtom obetí v ich radoch, slabým velením, problémov s platmi, nedostatkom vybavenia a munície a nejasnosťou, pokiaľ ide o ciele vojny.

Londýn zverejňuje informácie britských spravodajských služieb o priebehu vojny na Ukrajine od jej začiatku vo februári s cieľom vyvracať ruský naratív, píše DPA. Moskva obviňuje Britániu z cielenej dezinformačnej kampane.