Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Londýn: Nedeľné útoky na Kyjev mali zrejme narušiť dodávky zbraní

Zamestnanec sa pozerá na zničenú budovu železnice po ruských raketových útokoch na železničnú infraštruktúru v Kyjeve 5. júna 2022. Foto: TASR/AP

Západné zbrane majú pravdepodobne slúžiť na protileteckú obranu pre ruské námorné plavidlá operujúce v okolí Hadieho ostrova.

Kyjev 6. júna (TASR) - Britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine v pondelok ráno na Twitteri uviedlo, že nedeľné útoky ruských síl zasiahli železničnú infraštruktúru v Kyjeve. Išlo o prvý útok tohto druhu na ukrajinskú metropolu za posledné týždne – jeho cieľom bola pravdepodobne snaha narušiť dodávky západného vojenského vybavenia pre ukrajinské jednotky, uvádza rezort obrany v Londýne. TASR prevzala správu zo spravodajskej stanice Sky News.

Britské ministerstvo obrany tiež konštatovalo, že "ťažké boje" pokračujú v Severodonecku na východe Ukrajiny, kde ruské sily v snahe obkľúčiť ukrajinské jednotky postupujú na mesto Sloviansk.

"Po aprílovej strate krížnika Moskva zrejme ruské sily presunuli na mori viaceré zariadenia protivzdušnej obrany – vrátane systémov SA-15 a SA-22 na Hadí ostrov v západnej časti Čierneho mora," uviedlo ministerstvo.

A dodalo, že tieto zbrane majú pravdepodobne slúžiť na protileteckú obranu pre ruské námorné plavidlá operujúce v okolí Hadieho ostrova. Rusko v tejto oblasti blokuje ukrajinské prístavy, a tým pádom aj vývoz ukrajinského obilia.