Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Londýn: Rusko zrejme ostreľuje starými raketami bez jadrových hlavíc

Obyvatelia kontrolujú poškodenie obchodu zničeného o deň skôr počas ruského útoku v Chersone na juhu Ukrajiny v piatok 25. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Bez ohľadu na zámer Ruska, táto improvizácia poukazuje na úroveň vyčerpania ruských zásob rakiet dlhého doletu, dodal britský rezort obrany.

Londýn 26. novembra (TASR) - Rusko pravdepodobne ostreľuje Ukrajinu staršími strelami, z ktorých odstránilo jadrové hlavice, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky britských tajných služieb. TASR informuje na základe správ agentúry Reuters a denníka The Guardian.

Ministerstvo obrany v Londýne uviedlo, že na voľne dostupných snímkach vidieť trosky zostrelenej ruskej riadenej strely vypálenej na Ukrajinu, ktorá bola podľa všetkého navrhnutá ešte v 80. rokoch ako nosič jadrových hlavíc. Ako dodalo, hlavica bola v prípade zostrelenej rakety pravdepodobne nahradené balastom.

Takto upravená strela bude stále spôsobovať škody prostredníctvom svojej kinetickej energie a nevyhoreného paliva. Je však nepravdepodobné, že dosiahne spoľahlivú účinnosť proti zamýšľaným cieľom, dodalo ministerstvo v svojej pravidelnej správe o priebehu vojny na Ukrajine na sociálnej sieti Twitter.

Rusko takmer určite dúfa, že takéto rakety budú fungovať ako návnady na odklonenie ukrajinskej protivzdušnej obrany, píše The Guardian.

"Bez ohľadu na zámer Ruska, táto improvizácia poukazuje na úroveň vyčerpania ruských zásob rakiet dlhého doletu," dodal britský rezort obrany.

Ministerstvo obrany v Londýne od začiatku ofenzívy s odvolaním sa na poznatky svojich tajných služieb každodenne zverejňuje informácie o priebehu vojny na Ukrajine. Moskva v tejto súvislosti Londýnu vyčíta cielenú dezinformačnú kampaň.