Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Londýnsky diaľničný okruh opäť sčasti zablokovali klimatickí aktivisti

Policajti sa približujú k demonštrantovi počas protestu environmentálnych aktivistov z hnutia Extiction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu) v centrálnom Londýne, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Podobné protestné akcie, ku ktorým došlo aj v pondelok a stredu, spôsobili dopravný kolaps na niektorých úsekoch obchvatu, čo viedlo k dlhým kolónam a zdržaniam.

Londýn 17. septembra (TASR) - Britská vláda odsúdila podľa nej "nebezpečných" klimatických aktivistov, ktorí sa v piatok opäť - už tretíkrát v priebehu tohto týždňa - pokúsili zablokovať rušný londýnsky diaľničný okruh M25. Tento obchvat patrí medzi najfrekventovanejšie cestné úseky v celej Británii, informuje agentúra Reuters.

Radikálni aktivisti zo skupiny Insulate Britain uviedli, že zablokovať niekoľko križovatiek a časť samotného diaľničného okruhu sa počas rannej špičky pokúsilo takmer 80 ľudí.

Podobné protestné akcie, ku ktorým došlo aj v pondelok a stredu, spôsobili dopravný kolaps na niektorých úsekoch obchvatu, čo viedlo k dlhým kolónam a zdržaniam. Vyvolalo to hnev niektorých motoristov, ktorí požadovali tvrdú reakciu zo strany polície, píše Reuters.

"Toto je nebezpečné a kontraproduktívne," napísal v piatok na sociálnej sieti Twitter britský minister dopravy Grant Shapps. "Všetci súhlasíme s tým, že s klimatickými zmenami treba bojovať, ale týmto správaním sa nič nedosiahne, ohrozia sa vodiči a zvýši sa miera znečistenia. Očakáva, že polícia podnikne rýchlu akciu v záujme uvoľnenia ciest," dodal.

Zhruba 90 aktivistov spomínanej skupiny polícia zadržala počas predchádzajúcich protestných akcií z tohoto týždňa, po prepustení sa však v piatok opäť zúčastnili na blokádach ciest.

Polícia bola síce pripravená na piatkový protest a zabránila mnohým aktivistom vo vstupe na vozovku, niektorí však napriek tomu dokázali čiastočne zastaviť dopravu, píše Reuters. Polícia informovala, že počas piatkovej akcie zatkli 24 ľudí a cesta bola následne opäť sprejazdnená.

Skupina Insulate Britain uviedla, že bude vo svojich aktivitách pokračovať dovtedy, kým vláda nesplní ich požiadavky, uzatvára Reuters.