Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lotyšsko a Litva hlásia nový rekordný počet nákazy koronavírusom

Ľudia s ochrannými rúškami na zabránenie šíreniu nového koronavírusu cestujú v autobuse vo Vilniuse 11. novembra 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Obyvateľstvo Litvy v rozsiahlej miere napriek varovaniam v posledný deň pred zavedením lockdownu navštevovalo supermarkety a nákupné centrá.

Riga 24. decembra (TASR) - Lotyšsko a Litva vo štvrtok už druhý deň za sebou zaznamenali rekordný počet prípadov nového druhu koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

V Litve úrady hlásia 3799 pozitívnych testov za uplynulých 24 hodín, kým Lotyšsko za rovnaký čas zaregistrovalo 1270 pozitívnych prípadov. Predchádzajúci deň táto štatistika činila 3737 (Litva) a 1145 (Lotyšsko) prípadov nákazy.

Litovská premiérka Ingrida Šimonyté pripísala nárast prípadov infekcie davom nakupujúcim pred Vianocami v preplnených obchodoch pred zavedením tzv. lockdownu (obmedzenia pohybu obyvateľstva) v polovici decembra.
Zákazníci s ochrannými rúškami sedia v resštaurácii v litovskej metropole Vilnius vo štvrtok 22. októbra 2020, archívne foto.
Foto: TASR/AP

Obyvateľstvo Litvy v rozsiahlej miere napriek varovaniam v posledný deň pred zavedením lockdownu navštevovalo supermarkety a nákupné centrá.

Podobná situácia sa vyskytla aj v susednom Lotyšsku; mnohí ľudia počas uplynulého týždňa využili poslednú príležitosť na vianočné nákupy pred zavedením prísnejších opatrení, ktoré mali za následok zatvorenie väčšiny obchodov.

Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) má Litva jednu z najvyšších mier infekcie v Európe po tom, ako počet nových prípadov nákazy zostal od vypuknutia pandémie dlhý čas nízky. Celkovo zaznamenali v Litve zhruba 124.000 prípadov nákazy, kým v Lotyšsku táto štatistika predstavuje takmer 35.000 prípadov.