Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Lotyšsko musia opustiť Rusi bez platného povolenia na pobyt

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Lotyšsko, ktoré hraničí s Ruskom, je členom Severoatlantickej aliancie (NATO) a má približne 1,9 milióna obyvateľov.

Riga 8. marca (TASR) - Lotyšsko nariadilo ruským občanom, ktorí už nemajú povolenie na pobyt, aby opustili krajinu, čo sa stalo po prvýkrát. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Podľa migračného úradu v Rige dostalo výzvu na opustenie krajiny šesť Rusov. Dvaja z nich už odišli, uviedla v piatok pre lotyšské médiá úradu Maira Rozeová. Zvyšní štyria tak musia urobiť do 30 dní.

Príkazy nadväzujú na zmeny lotyšského imigračného zákona, ktoré boli prijaté na jeseň 2022 v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Každý ruský občan, ktorý chce naďalej legálne žiť v Lotyšsku, musí teraz požiadať o povolenie na trvalý pobyt a - až na niekoľko výnimiek - v jazykovom teste preukázať znalosť lotyšského jazyka.

Osoby, ktoré tento dôkaz nepredložia včas a nesplnia zákonné požiadavky na získanie povolenia na pobyt, musia opustiť krajinu.

Podľa úradov sa nové opatrenia týkajú približne 1000 ľudí. Rozeová uviedla, že viac ako pätina z nich už opustila Lotyšsko cez inú členskú krajinu Európskej únie (EÚ).

Takmer dve desiatky ďalších osôb, ktorých sa to týkalo, uviedli preukázateľné rodinné dôvody pre zotrvanie v Lotyšsku. Pre tých, ktorí zostali, pôjdu pohraničníci na miesto ich posledného nahláseného pobytu a skontrolujú, či sa tam osoba zdržiava alebo nie, a v prípade potreby jej nariadia opustiť krajinu.

Lotyšsko, ktoré hraničí s Ruskom, je členom Severoatlantickej aliancie (NATO) a má približne 1,9 milióna obyvateľov. Štvrtina z nich má však ruský pôvod, pričom väčšina z nich sú prisťahovalci zo sovietskej éry a ich potomkovia. Značná časť z nich - najmä starší ľudia - nemá lotyšské občianstvo.